Sunday, 19 February 2012

Ini ialah ingatan!

Posted by QasehNasiha at 04:44 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt..

Hari makin hari makin dekat dengan maut. Dan makin hari makin jauh dengan semalam. Dan sampai saat ni takde lagi alat yang boleh menghentikan hari, jam, minit, saat dan detik yang boleh dicipta manusia. Takde lagi alat yang yang boleh reverse ke hari semalam. Maha Agung ciptaan-Mu. Takde sape yang boleh menandingi-Nya. Dan takkan ada yang mampu. Sedar bukan tak sedar. Tapi selalu leka dan lalai. :Istighfar byk2: Macam-macam dugaan dan ujian diberi tapi masih tak sedar. Lumrah manusia. Hanya yang sedar dan cepatcepat terjaga yang beruntung. Yang masih lena ataupun purakpurak lena adalah golongan yang sangatsangat rugi. Setiap yang dilakukan ada balasannya. Baik dibalas baik, jahat dibalas jahat.

Kat luar sane ramai lagi yang berpikiran dan cakap camni:


 “ ala, muda lagi. Nak enjoy dlu. Da tue baru la tobat.”

Atau..
“relax la bai. Life begin 40.”

Atau..
“masa mude ni la nak enjoy der. Da tue nanti pandaipandai la aku”

Atau..
“eh ko ni.. kubur lainlain. Pandaipandai la”

Atau..
ko nampak aku je buat salah kan? Salah orang lain ko tak nampak.”

Atau..
“aku ni kira baik lagi dari orang tu tau”

Atau..
“ko ingat ko baik sangat ke”

Atau..
“ko ingat yang pakai tudung/ kopiah tu baik sangat ke”

Atau..
“aku ni clubbing2 aku pun, aku semayang tau”

Atau..
“hati orang lainlain tau”

Atau..
“aku baru je first time. Yang orang lain banyak kali lagi teruk tau”

Atau..
“aku tau la nak jaga diri aku camne. Yang ko sibuk nape?”


Atau..“mak ayah aku pun tak cakap pape kat aku. Diorang sporting je nape ko nak sibuk?”

Atau..
“relax la. Uptodate la sikit. Ko ni kolot jugak eh”

Itu antara ayatayat yang kita selalu dengar daripada orangorang yang rase tak berTuhan, maybe.Bukan nak cakap diri rasa berTuhan. Tapi rasanya tak sanggup nak keluarkan ayat camtu. Takut sangat. Camne ea orang boleh cakap camtu?

Ingat sikit kalau bukan kerana Dia, anda-anda takde tau kat dunia. Anda-anda jugak tak mungkin sampai sekarang boleh nafas. Walaupun ade athma atau radang paruparu -.-‘ .
 dan tak mungkin anda bole baca tulisan ni meskipun anda pernah masuk kelas pemulihan masa sekola dulu -.-'

So, as reminder to all of u and of cos myself, please ingat Tuhan selalu. Kalau rase nak stat enjin buat salah, ingat balik pada Dia.  Back to basic. Ya, Basic.

Jangan nak kejar sangat dunia sampai tercicir akhirat. Lama mane hidup kat dunia ni, panjang mane umo orang yang paling terpalingpaling tue pun, akhirat tetap abadi. Akhirat is our destination. Final destination. Tau kan? Kalau ade yang taktau lagi saya bg tau ye. 

Kejar akhirat bukan la sampai tasbih kat tangan je. Kerja pun ibadat TAPI kena niat kerja kerana Allah. Apa-apa yang kita buat semua niat Lillahi. InsyaAllah ibadat jugak. Tapi niat dalam hati pun kena  paham jugak apa yang kita niat. Paham dan benarkan niat tu.


Coratc0ret: Oke. Tu je kot nak tulis buat mase ni. Kalau ada mase sambung lagi ye. Ingatkan saya kalau saya terlupa. Kejutkan saya kalau terlena.

Assalamualaikum wbt.

Friday, 10 February 2012

Awak..nak pinjam bole ke tidak?

Posted by QasehNasiha at 11:47 0 comments
Assalamualaikum wbt..


"awak..awak, bole tak saya nak pinjam berotben awak?"



Pernah tak orang lain tanya korang camni? Apa perasaan korang apabila ditanya sedemikian rupa? Sedangkan orang yang bertanya ada berotben sendiri? Dan apabila ditanya untuk apakah tujuan beliau berbuat demikian,yakni meminjam berotben saya dengan niat sengaja, ini ialah jawapan beliau..

"saya nak tengok cerita "mengapakah kau ajak aku tengok wayang sedangkan dirumahku ada vcd" episod 123. Saya tak dapat tengok cite tu sebab da balik ostel kan so rugilah saya miss episod tersebut!"

OKE!

**sambil buat muka camni**


So?? Anda nak pinjam berotben saya sematamata nak tengok cite tu? Adakah saya kisah? 
Hey U! 

Anda ada berotben kan? So nape nak guna berotben saya? Anda ingat bila anda menonton cite tersebut, bil berotben saya tak berjalan? Bil berotben saya bole stop sekejap ea bila anda tengok tu dengan berotben saya? Atau bil berotben saya berjalan dengan terlalu perlahan
 seperti..
ehem2..seperti saya ke?

 apabila anda menonton cite tersebut di youtube? 
TIDAK OKE!

Bil berotben saya tetap berjalan seperti mana bil berotben anda berjalan. Itu adalah fakta. Yang beza antara berotben saya dengan berotben awak ialah, berotben awak prepaid manakala berotben saya adalah postpaid. Tapi... ADA SAYA KISAH?
Kalau nak guna, anda bole reload anda punya berotben anda sendiri. TAK perlu guna berotben orang lain. Sama jugak dengan orang yang takde beruotben tu. Kan ramai je yang ada buat servis sewa berotben. Jadi tak perlu nak sengkek sangat la nak menyewa. Anda jugak yang nak online kan.

PAHAM kan?

Orang lain pun ada assignment sendiri yang kena siapkan & kena anta esoknye. Anda bole selambe takde perasaan nak guna jugak kan berotben saya? TAK pahampaham ea?
Anda tau tak my BELOVED MAK yang bayar bil berotben saya every month? Saya pun tak tengok cite tersebut  guna berotben saya tau tak. Kalau saya layan pun video yang pendek2 ataupun koleksi cite yang ada jozan. Of kos la saya kena tengok untuk buat saya tersenyum balik bila saya geram dengan orang! Kalau saya nak tengok cite full pun takpe sebab berotben saya. BUKAN anda! PAHAM!

Serius.. Saya sangat2 oke kalau orang nak pinjam berotben tu untuk assignment atau apa2 yang penting. TAPI saya memang tak bole terima kalau nak pinjam untuk Pesbuk, tengok movie/ drama ataupun nak online dengan manamana makhluk yang bukan muhrim. Pantang! Kalau awak nak online pesbuk sebab nak tengok status terbaru jejaka idaman awak pun ade saya kisah ke? Kot la kalau awak berjaya menambat hati si dia lalu memperkenalkan saya dengan kawan dia yang mirip Aaron Ajis. =.='
Kalau anda terlepas episod pun ada saya kisah? Sebab bukan saya yang terlepas episod tersebut. Lagipun saya tengok anda tak tengok episod tuh pun masih bole hidup. Masih cukup oksigen. Takde pun macam ikan bawal bila kena angkat atas darat. Menggeletik sanasini. Takde pun. Dan tak perlu orang anta awak ke wad kecemasan/ICU..Masih bole hidup kan. Sebab tu saya TAK suka cite episod! Tapi kalau saya tengok pun setakat ni Alhamdulillah saya bole kawal dan TAK obesiti.(ops, obses).

Actually benda ni nk luah lame da tapi baru terluah.. Sebab tu ayat cam tertekan je. Huh. Sentap la camni -.-'

Please la pesanan untuk yang membaca. Kalau anda pernah meminjam berotben orang ataupun peminjam tegar barang2 kawan. Anda perlu pikirkan  secara rasional dan letakkan diri anda dalam tong sampah ataupn di tempat orang yang dipinjam. Jangan terlalu pentingkan diri & amek kesempatan kat orang lain.

Hiburan untuk diri sampai beriya carik, tapi makanan rohani biarkan kebulur. 

Oke la. Cukup la cercaan saya. Sekadar meluah. Sory ye kalau over. Mentak mahap oke?

coratcoret : Kadangkadang kita kena pahampaham sendiri bila orang bagi hint. Jangan nak buat kebal sangat la.

assalamualaikum..

Thursday, 8 December 2011

Posted by QasehNasiha at 22:18 0 comments
Assalamualaikum wbt..

Tebal bukan sawang blog ni?tolong cakap,"ye,sangat berhabuk!!"
oke.terima kasih.

ape sebab blog ni berkepul2 habuk ? sebab tak update.sebab ape tak update?akan dimaklumkan kemudian.

so..tetibe je ade mood nak update balik.taknak membebel banyak la sebab da tak hengat camne nak membebel.wah,tak hengat gitu..kelllazz..

oke.layan..



Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah
Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah

Memboncah di hati
Harapan dan suci
Dalam mihrab cinta


corat-coret : psstt...apakah sebab & motif lagu ni?erm..=)

Thursday, 21 April 2011

Baby memang istimewa!

Posted by QasehNasiha at 02:29 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..

Semalam mimpi lagi pasal baby.mimpi yang sama jugak.jumpa baby kat mane2 je.pastuh bawak balik umah.jaga baby tuh macam baby sendirik.besh tau jaga baby.suka sangat bau bedak baby + minyak angin.besh je bau.dan at the end of the story of the mimpi,baby tuh musti hilang.hilang sebab ada orang amek bawak gi Jabatan Kebajikan la.gi bawak balai polis la.tak besh la mimpi camtuh.reason sebab tak boleh buat camtuh kalau jumpa baby.ada prosedur sendiri la.ini la.itu la.nak jaga baby yang kita jumpa tepi jalan pun susah.macam mimpi semalam baru nak siap2kan baby lepas mandi.tengok2 baby tuh da ada orang angkut bawak gi balai polis.huh!dengki la tuh.takde baby.grr.tensen.

Mimpi je kat atas nih,otey.Tapi besh kot dapat jaga baby free2 je.pelix saya camane la still ada manusia yang boleh buang baby2 camtuh je.binatang pun tak buat catuh otey?gatai + gelenyang + birah + miang bukan main.bila ada baby camtuh je hang buang?camtuh nilai makhluk tuhan korang buang?padahal anak hang sendirik.makin elok la ada sekola untuk orang2 yang terlanjur.mula2 kat Melaka.nanti semua daerah ada.baguih2.galakkan la lagi.kalau ada yang masuk insaf takpe,kalau makin galak?huh.wallahualam..da emosi dekat situ.suda kamu.

Yela bukan hape.ada orang da kawen tuh nak sangat2 anak.bertahun2 kot.tak dapatdapat.ada tuh susah dapat anak kena tunggu lama.tapi bila dapat anak sakit la.syndrom la.even meninggal.tapi yang tak kawen lagi tapi dapat anak sukasuka jeh buang.ntah la.nak cakap lebih pun tak berani.takut tibatiba Allah balikkan hati kita,sape yang tau kan?Nauzubillah.

Iklan jap.sebak lagu nih.

amek iktibar.


Sambung balik.Sebenarnya tadi sajesaje jalan kat blog,jerr.ada la persatuan2 mama n mummy nih.bukan persatuan.tapi ala2 la.dorang nih antara insan yang terpilih diuji Allah dengan masalah kesihatan anak dorang.tabah hati dorang.memang sumtime bila kita terkena musibah kita akan salahkan macam2.tapi kita patut bersyukur sebab kita antara insan terpilih.dan Allah lebih menyayangi kita untuk menerima musibah tuh.means,bukan Allah tak sayang yang lain.tapi bila kita diuji Allah lebih perhatikan kita dan kasih sayang Allah sentiasa non stop untuk hamba2-Nya.percayalah.Allah takkan menguji kita dengan sesuatu ujian kalau kita tak mampu mengahadapi ujian2 tuh.so.bila diuji,means,kita mampu.so.smile ye.=)

Berbalik pada blog tuh.mula2 saya nak tau je sape yang da pegi sebenarnya.mula2 baca satu entri.pastuh dua entri.pastuh tiga.pastuh banyak.oo.ruparupanya anak akak tuh.siriyes.memang sedey sangat.puas tahan ayaq mata.tak bole la dek non.saya terrrnanges jugak.nasib baek sensorang.yela.da mengandung,jaga,mandi,susu kan anak tuh.pastuh anak akak tuh pegi jugak.sob.sob.try u'ols baca sendirik kat sinih.tengok u'ols nanges ke habuk masuk mata.erm.baca semua tau.banyak lagi blog yang seangkatan.hape-hape pun mummy and daddy Alanna.tabahkan hati ye.InsyaAllah kebahagiaan mummy and daddy Alanna akan berganti.kalau tak kat dunia.akhirat insyaAllah.

khas untuk u'ols.

rahmat ujian


corat-coret: Bila rasa down,kita tak seorang.Dia sentiasa teman kita. tabah & sabar memang sgt2 penting.dan yg paling penting iman.tanpa iman,macam2 bole jadi.nauzubillah.

Wednesday, 20 April 2011

Ubat bila tensen tengok orang balik dulu.

Posted by QasehNasiha at 05:56 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..


Ee..tah hape hape tajuk.busuk je dengar.

    Lame tak hupdet blog mucuk nih!
yela.baru nak menanam mood tulis entri tengok2 ada orang cakap google nak tutup akaun sesape yg tak login by using dorang punya mail.
huh.spoil!
cuak+nebes la jugak.mana taknya den da buek tukar akaun banyak kali da tak jadi2 laie nih ha.
bila da jadi,bondo laen lak jadinye ni ha.

huh.wat ebe!
nanti den try la laie mak milah yo?
apo kono ea jang.da speaking lak da dio.


da STOP!kat situ.


Sekejap je rasa.rupe2 nye,da abes sot sem kali nih.hamboih.awat sat sangat?ha tu la dia.sat salah lama pun salah.
bukan hape sot sem nih macam aman sikit dari sem yang biasa.yela.pi mai pi mai muka ampa jugak.da nama pun sot sem orang pun sikit la.dan cafe yang bukak pun teramatla sikit.huh!grrr.
kedai runcit pun suka2 je nak bukak ke tak.erm.nih musti kes takde orang nak jaga.nape la tak bukak je then sape2 nak bayar masukkan dalam satu tabung. mengikut kejujuran masing2.then tetiap hari kutip la duet tuh.huhu.kalau tokeh tuh buat macam nih bukan takat duet lesap.dengan barang2 dalam kedai lesap+licin+lincau.
so,dis idea REJECTED!

Huh!tensen asik2 kene rejek.

Keluar2 bilik da nampak banyak kereta.hish.hawat la nak angkut barang awai sangat?tak pasai2 iri hati mula berputik.grr.kalau tengahari ke petang ke lagi la meriah.da macam time sekola dulu je.anak balik sekola parent amek kat sekola.takpe2.ampa tunggu.jumaat nih ceq balik jugak.huh.fullstop!

Untuk mengubati hati yang suda terguris dek kepulangan mereka,saya pun belek la makanan2 yang ada.dalam tenet je la tapi.besh nye tengok rendang paru,rendang pedas,asam pedas,sambal sutun,masak lomak cili api,nasi kerabu,nasi arab,daging masak kicap.wahhh!tedap2 nye.besh nye la kalau tengok kt uncle google image tuh terus keluar.besh2!kriuk kriuk balik perut nih.nade2 je perut nih.takpe2.tunggu jumaat nih nak balik.then nak main masak2 pastuh nak main makan2.tak kire.tak kire.

Ramai suka makan nasi kuah manyak2 macam laut.tapi kalau saya,saya suka makan kering2.macam sambal tumis.i loike!rendang pedas gile2.pastuh gaul dengan nasik.perghh.sedap otey.pastuh bila kering tuh rasa macam tersekat2 amek sambal belacan@ayaq asam@tempoyak@budu sebagai minyak pelincir.huwalaweyhh..melayang.



ada orang suka makan rendang basah.ada orang suka makan rendang kering.dua2 sedap.otey?nape la tetibe teringat rendang semata2 nih.raya lambat lagi.kang balik tetibe buat rendang tak cukup lak.perasan. 



Otey la.cukup sekadar itu merapu merapik saya pada hari nih.nanti sambung lagi ye.

yea!da abes die merepek.selamat haku.

corat-coret: lapaq balik selepas makan kuey tiow goreng basah pedas.perlu ke bagitau?erk.





Friday, 15 April 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI!!

Posted by QasehNasiha at 23:10 0 comments Links to this post
Assalamualaikkum wbt...

hype kamoo semua!lame tak on blog nih.musti mengkeme2 rindu awok kan?kan?

cakap rindu sekarang.R.I.N.D.U!

ya!begitu.pandai.


masa tu incik ben ashaari ada buat contest.tapi tak sempat nak join.da ate.ingat orang yang pemes je muleh

 join.ghope2 nye orang ober pemes cam awok pun muleh join la.



so.apa tunggu lagi!

join jom.jom la.jom la.jom jugak.

bahek tau incik ben ashaari.suka buat contest.suke2!







Assalamualaikum 

daa~

Saturday, 9 April 2011

Terima kasih kamu,kamu dan kamu!

Posted by QasehNasiha at 01:02 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt..

sudikah kamu,kamu dan kamu menerima kasih saya?sudikah?macam perempuan playgirl yang proposed orang tak?cakap ye cepat!


otey la.sebenarnya saya nak ucapkan ...





Dengar tak mengkeme-mengkeme nie?dengar kan.tuh bukan ucapan hari raye keh.ha.tu la awok nak bagitau kat mengkeme2 semua ni.awok terharu la sangat sebab mengkeme2 sudi jadi follower awok.ha.kan awok cakap omputih tuh.

terima kasih sangat2.syukran.toceh sai.arigato.xie xie.thank you.muchas gracias.syukriya syukriya.wah!da macam lagu hindustan da.ntah betol ke tak bahasa2 tuh.

Awok terharu la sebab mengkeme2 sudi baca blog picisan nih.sob.sob.erk.sape ada tisu sila angkat tangan macam saya.sambung terharu balik.sob.sob.awok bukan apa walaupun baru sikit follower awok tapi ada jugak kan.walaupun ada yang rasa macam kena paksa.agaga~

sebelum nih ada la beberapa pastu bertambah,bertambah dan bertambah.adakah sebab awok pasang lagu pak+mak arab kat blog nih?tak kisah la sebab apa pun janji ada yang sudi.kayo pak cik!kayo!

Otey la.sebenarnya main point entri nih just nak ucapkan TERIMA KASIH BANYAK2 kat u'ols.tanpa u'ols sape la saya.teruskan membaca blog nih k?i lebiu beri mac!


Awok ingat kalau awok pemes nanti awok nak buat press conference macam erra dengan ku imran la.hukhuk.<< ini iklan berbayar.



Kalau ada kekurangan sila la tunjuk ajar ye.saya kalis kritkan+kutukan.wah!
saya kan baby yang baru berblog.hukhuk.baby ker?


ye.saya baby lagi.tomey kan saya?



nih serangkap pantun untuk u'ols yang saya sayang sangat..

Buah strawbery di dalam pagar,
panggil pak Dolah tolong petikkan,
saya baby baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.


Otey.jangan muntah ye kamu.sebab memang hakikat saya adalah seorang baby.ngee~
u'ols pun baby yang tomey dihati saya.

otey la.teruskan membaca k?stay tuned....

Assalamualaikum wbt..and last but not least!

buat muka kesian sikit..




corat-coret : Terima kasih lagi,lagi,dan lagi!sayang u'ols..







Sunday, 19 February 2012

Ini ialah ingatan!


Assalamualaikum wbt..

Hari makin hari makin dekat dengan maut. Dan makin hari makin jauh dengan semalam. Dan sampai saat ni takde lagi alat yang boleh menghentikan hari, jam, minit, saat dan detik yang boleh dicipta manusia. Takde lagi alat yang yang boleh reverse ke hari semalam. Maha Agung ciptaan-Mu. Takde sape yang boleh menandingi-Nya. Dan takkan ada yang mampu. Sedar bukan tak sedar. Tapi selalu leka dan lalai. :Istighfar byk2: Macam-macam dugaan dan ujian diberi tapi masih tak sedar. Lumrah manusia. Hanya yang sedar dan cepatcepat terjaga yang beruntung. Yang masih lena ataupun purakpurak lena adalah golongan yang sangatsangat rugi. Setiap yang dilakukan ada balasannya. Baik dibalas baik, jahat dibalas jahat.

Kat luar sane ramai lagi yang berpikiran dan cakap camni:


 “ ala, muda lagi. Nak enjoy dlu. Da tue baru la tobat.”

Atau..
“relax la bai. Life begin 40.”

Atau..
“masa mude ni la nak enjoy der. Da tue nanti pandaipandai la aku”

Atau..
“eh ko ni.. kubur lainlain. Pandaipandai la”

Atau..
ko nampak aku je buat salah kan? Salah orang lain ko tak nampak.”

Atau..
“aku ni kira baik lagi dari orang tu tau”

Atau..
“ko ingat ko baik sangat ke”

Atau..
“ko ingat yang pakai tudung/ kopiah tu baik sangat ke”

Atau..
“aku ni clubbing2 aku pun, aku semayang tau”

Atau..
“hati orang lainlain tau”

Atau..
“aku baru je first time. Yang orang lain banyak kali lagi teruk tau”

Atau..
“aku tau la nak jaga diri aku camne. Yang ko sibuk nape?”


Atau..“mak ayah aku pun tak cakap pape kat aku. Diorang sporting je nape ko nak sibuk?”

Atau..
“relax la. Uptodate la sikit. Ko ni kolot jugak eh”

Itu antara ayatayat yang kita selalu dengar daripada orangorang yang rase tak berTuhan, maybe.Bukan nak cakap diri rasa berTuhan. Tapi rasanya tak sanggup nak keluarkan ayat camtu. Takut sangat. Camne ea orang boleh cakap camtu?

Ingat sikit kalau bukan kerana Dia, anda-anda takde tau kat dunia. Anda-anda jugak tak mungkin sampai sekarang boleh nafas. Walaupun ade athma atau radang paruparu -.-‘ .
 dan tak mungkin anda bole baca tulisan ni meskipun anda pernah masuk kelas pemulihan masa sekola dulu -.-'

So, as reminder to all of u and of cos myself, please ingat Tuhan selalu. Kalau rase nak stat enjin buat salah, ingat balik pada Dia.  Back to basic. Ya, Basic.

Jangan nak kejar sangat dunia sampai tercicir akhirat. Lama mane hidup kat dunia ni, panjang mane umo orang yang paling terpalingpaling tue pun, akhirat tetap abadi. Akhirat is our destination. Final destination. Tau kan? Kalau ade yang taktau lagi saya bg tau ye. 

Kejar akhirat bukan la sampai tasbih kat tangan je. Kerja pun ibadat TAPI kena niat kerja kerana Allah. Apa-apa yang kita buat semua niat Lillahi. InsyaAllah ibadat jugak. Tapi niat dalam hati pun kena  paham jugak apa yang kita niat. Paham dan benarkan niat tu.


Coratc0ret: Oke. Tu je kot nak tulis buat mase ni. Kalau ada mase sambung lagi ye. Ingatkan saya kalau saya terlupa. Kejutkan saya kalau terlena.

Assalamualaikum wbt.

Friday, 10 February 2012

Awak..nak pinjam bole ke tidak?

Assalamualaikum wbt..


"awak..awak, bole tak saya nak pinjam berotben awak?"



Pernah tak orang lain tanya korang camni? Apa perasaan korang apabila ditanya sedemikian rupa? Sedangkan orang yang bertanya ada berotben sendiri? Dan apabila ditanya untuk apakah tujuan beliau berbuat demikian,yakni meminjam berotben saya dengan niat sengaja, ini ialah jawapan beliau..

"saya nak tengok cerita "mengapakah kau ajak aku tengok wayang sedangkan dirumahku ada vcd" episod 123. Saya tak dapat tengok cite tu sebab da balik ostel kan so rugilah saya miss episod tersebut!"

OKE!

**sambil buat muka camni**


So?? Anda nak pinjam berotben saya sematamata nak tengok cite tu? Adakah saya kisah? 
Hey U! 

Anda ada berotben kan? So nape nak guna berotben saya? Anda ingat bila anda menonton cite tersebut, bil berotben saya tak berjalan? Bil berotben saya bole stop sekejap ea bila anda tengok tu dengan berotben saya? Atau bil berotben saya berjalan dengan terlalu perlahan
 seperti..
ehem2..seperti saya ke?

 apabila anda menonton cite tersebut di youtube? 
TIDAK OKE!

Bil berotben saya tetap berjalan seperti mana bil berotben anda berjalan. Itu adalah fakta. Yang beza antara berotben saya dengan berotben awak ialah, berotben awak prepaid manakala berotben saya adalah postpaid. Tapi... ADA SAYA KISAH?
Kalau nak guna, anda bole reload anda punya berotben anda sendiri. TAK perlu guna berotben orang lain. Sama jugak dengan orang yang takde beruotben tu. Kan ramai je yang ada buat servis sewa berotben. Jadi tak perlu nak sengkek sangat la nak menyewa. Anda jugak yang nak online kan.

PAHAM kan?

Orang lain pun ada assignment sendiri yang kena siapkan & kena anta esoknye. Anda bole selambe takde perasaan nak guna jugak kan berotben saya? TAK pahampaham ea?
Anda tau tak my BELOVED MAK yang bayar bil berotben saya every month? Saya pun tak tengok cite tersebut  guna berotben saya tau tak. Kalau saya layan pun video yang pendek2 ataupun koleksi cite yang ada jozan. Of kos la saya kena tengok untuk buat saya tersenyum balik bila saya geram dengan orang! Kalau saya nak tengok cite full pun takpe sebab berotben saya. BUKAN anda! PAHAM!

Serius.. Saya sangat2 oke kalau orang nak pinjam berotben tu untuk assignment atau apa2 yang penting. TAPI saya memang tak bole terima kalau nak pinjam untuk Pesbuk, tengok movie/ drama ataupun nak online dengan manamana makhluk yang bukan muhrim. Pantang! Kalau awak nak online pesbuk sebab nak tengok status terbaru jejaka idaman awak pun ade saya kisah ke? Kot la kalau awak berjaya menambat hati si dia lalu memperkenalkan saya dengan kawan dia yang mirip Aaron Ajis. =.='
Kalau anda terlepas episod pun ada saya kisah? Sebab bukan saya yang terlepas episod tersebut. Lagipun saya tengok anda tak tengok episod tuh pun masih bole hidup. Masih cukup oksigen. Takde pun macam ikan bawal bila kena angkat atas darat. Menggeletik sanasini. Takde pun. Dan tak perlu orang anta awak ke wad kecemasan/ICU..Masih bole hidup kan. Sebab tu saya TAK suka cite episod! Tapi kalau saya tengok pun setakat ni Alhamdulillah saya bole kawal dan TAK obesiti.(ops, obses).

Actually benda ni nk luah lame da tapi baru terluah.. Sebab tu ayat cam tertekan je. Huh. Sentap la camni -.-'

Please la pesanan untuk yang membaca. Kalau anda pernah meminjam berotben orang ataupun peminjam tegar barang2 kawan. Anda perlu pikirkan  secara rasional dan letakkan diri anda dalam tong sampah ataupn di tempat orang yang dipinjam. Jangan terlalu pentingkan diri & amek kesempatan kat orang lain.

Hiburan untuk diri sampai beriya carik, tapi makanan rohani biarkan kebulur. 

Oke la. Cukup la cercaan saya. Sekadar meluah. Sory ye kalau over. Mentak mahap oke?

coratcoret : Kadangkadang kita kena pahampaham sendiri bila orang bagi hint. Jangan nak buat kebal sangat la.

assalamualaikum..

Thursday, 8 December 2011

Assalamualaikum wbt..

Tebal bukan sawang blog ni?tolong cakap,"ye,sangat berhabuk!!"
oke.terima kasih.

ape sebab blog ni berkepul2 habuk ? sebab tak update.sebab ape tak update?akan dimaklumkan kemudian.

so..tetibe je ade mood nak update balik.taknak membebel banyak la sebab da tak hengat camne nak membebel.wah,tak hengat gitu..kelllazz..

oke.layan..



Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah
Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah

Memboncah di hati
Harapan dan suci
Dalam mihrab cinta


corat-coret : psstt...apakah sebab & motif lagu ni?erm..=)

Thursday, 21 April 2011

Baby memang istimewa!

Assalamualaikum wbt..

Semalam mimpi lagi pasal baby.mimpi yang sama jugak.jumpa baby kat mane2 je.pastuh bawak balik umah.jaga baby tuh macam baby sendirik.besh tau jaga baby.suka sangat bau bedak baby + minyak angin.besh je bau.dan at the end of the story of the mimpi,baby tuh musti hilang.hilang sebab ada orang amek bawak gi Jabatan Kebajikan la.gi bawak balai polis la.tak besh la mimpi camtuh.reason sebab tak boleh buat camtuh kalau jumpa baby.ada prosedur sendiri la.ini la.itu la.nak jaga baby yang kita jumpa tepi jalan pun susah.macam mimpi semalam baru nak siap2kan baby lepas mandi.tengok2 baby tuh da ada orang angkut bawak gi balai polis.huh!dengki la tuh.takde baby.grr.tensen.

Mimpi je kat atas nih,otey.Tapi besh kot dapat jaga baby free2 je.pelix saya camane la still ada manusia yang boleh buang baby2 camtuh je.binatang pun tak buat catuh otey?gatai + gelenyang + birah + miang bukan main.bila ada baby camtuh je hang buang?camtuh nilai makhluk tuhan korang buang?padahal anak hang sendirik.makin elok la ada sekola untuk orang2 yang terlanjur.mula2 kat Melaka.nanti semua daerah ada.baguih2.galakkan la lagi.kalau ada yang masuk insaf takpe,kalau makin galak?huh.wallahualam..da emosi dekat situ.suda kamu.

Yela bukan hape.ada orang da kawen tuh nak sangat2 anak.bertahun2 kot.tak dapatdapat.ada tuh susah dapat anak kena tunggu lama.tapi bila dapat anak sakit la.syndrom la.even meninggal.tapi yang tak kawen lagi tapi dapat anak sukasuka jeh buang.ntah la.nak cakap lebih pun tak berani.takut tibatiba Allah balikkan hati kita,sape yang tau kan?Nauzubillah.

Iklan jap.sebak lagu nih.

amek iktibar.


Sambung balik.Sebenarnya tadi sajesaje jalan kat blog,jerr.ada la persatuan2 mama n mummy nih.bukan persatuan.tapi ala2 la.dorang nih antara insan yang terpilih diuji Allah dengan masalah kesihatan anak dorang.tabah hati dorang.memang sumtime bila kita terkena musibah kita akan salahkan macam2.tapi kita patut bersyukur sebab kita antara insan terpilih.dan Allah lebih menyayangi kita untuk menerima musibah tuh.means,bukan Allah tak sayang yang lain.tapi bila kita diuji Allah lebih perhatikan kita dan kasih sayang Allah sentiasa non stop untuk hamba2-Nya.percayalah.Allah takkan menguji kita dengan sesuatu ujian kalau kita tak mampu mengahadapi ujian2 tuh.so.bila diuji,means,kita mampu.so.smile ye.=)

Berbalik pada blog tuh.mula2 saya nak tau je sape yang da pegi sebenarnya.mula2 baca satu entri.pastuh dua entri.pastuh tiga.pastuh banyak.oo.ruparupanya anak akak tuh.siriyes.memang sedey sangat.puas tahan ayaq mata.tak bole la dek non.saya terrrnanges jugak.nasib baek sensorang.yela.da mengandung,jaga,mandi,susu kan anak tuh.pastuh anak akak tuh pegi jugak.sob.sob.try u'ols baca sendirik kat sinih.tengok u'ols nanges ke habuk masuk mata.erm.baca semua tau.banyak lagi blog yang seangkatan.hape-hape pun mummy and daddy Alanna.tabahkan hati ye.InsyaAllah kebahagiaan mummy and daddy Alanna akan berganti.kalau tak kat dunia.akhirat insyaAllah.

khas untuk u'ols.

rahmat ujian


corat-coret: Bila rasa down,kita tak seorang.Dia sentiasa teman kita. tabah & sabar memang sgt2 penting.dan yg paling penting iman.tanpa iman,macam2 bole jadi.nauzubillah.

Wednesday, 20 April 2011

Ubat bila tensen tengok orang balik dulu.

Assalamualaikum wbt..


Ee..tah hape hape tajuk.busuk je dengar.

    Lame tak hupdet blog mucuk nih!
yela.baru nak menanam mood tulis entri tengok2 ada orang cakap google nak tutup akaun sesape yg tak login by using dorang punya mail.
huh.spoil!
cuak+nebes la jugak.mana taknya den da buek tukar akaun banyak kali da tak jadi2 laie nih ha.
bila da jadi,bondo laen lak jadinye ni ha.

huh.wat ebe!
nanti den try la laie mak milah yo?
apo kono ea jang.da speaking lak da dio.


da STOP!kat situ.


Sekejap je rasa.rupe2 nye,da abes sot sem kali nih.hamboih.awat sat sangat?ha tu la dia.sat salah lama pun salah.
bukan hape sot sem nih macam aman sikit dari sem yang biasa.yela.pi mai pi mai muka ampa jugak.da nama pun sot sem orang pun sikit la.dan cafe yang bukak pun teramatla sikit.huh!grrr.
kedai runcit pun suka2 je nak bukak ke tak.erm.nih musti kes takde orang nak jaga.nape la tak bukak je then sape2 nak bayar masukkan dalam satu tabung. mengikut kejujuran masing2.then tetiap hari kutip la duet tuh.huhu.kalau tokeh tuh buat macam nih bukan takat duet lesap.dengan barang2 dalam kedai lesap+licin+lincau.
so,dis idea REJECTED!

Huh!tensen asik2 kene rejek.

Keluar2 bilik da nampak banyak kereta.hish.hawat la nak angkut barang awai sangat?tak pasai2 iri hati mula berputik.grr.kalau tengahari ke petang ke lagi la meriah.da macam time sekola dulu je.anak balik sekola parent amek kat sekola.takpe2.ampa tunggu.jumaat nih ceq balik jugak.huh.fullstop!

Untuk mengubati hati yang suda terguris dek kepulangan mereka,saya pun belek la makanan2 yang ada.dalam tenet je la tapi.besh nye tengok rendang paru,rendang pedas,asam pedas,sambal sutun,masak lomak cili api,nasi kerabu,nasi arab,daging masak kicap.wahhh!tedap2 nye.besh nye la kalau tengok kt uncle google image tuh terus keluar.besh2!kriuk kriuk balik perut nih.nade2 je perut nih.takpe2.tunggu jumaat nih nak balik.then nak main masak2 pastuh nak main makan2.tak kire.tak kire.

Ramai suka makan nasi kuah manyak2 macam laut.tapi kalau saya,saya suka makan kering2.macam sambal tumis.i loike!rendang pedas gile2.pastuh gaul dengan nasik.perghh.sedap otey.pastuh bila kering tuh rasa macam tersekat2 amek sambal belacan@ayaq asam@tempoyak@budu sebagai minyak pelincir.huwalaweyhh..melayang.



ada orang suka makan rendang basah.ada orang suka makan rendang kering.dua2 sedap.otey?nape la tetibe teringat rendang semata2 nih.raya lambat lagi.kang balik tetibe buat rendang tak cukup lak.perasan. 



Otey la.cukup sekadar itu merapu merapik saya pada hari nih.nanti sambung lagi ye.

yea!da abes die merepek.selamat haku.

corat-coret: lapaq balik selepas makan kuey tiow goreng basah pedas.perlu ke bagitau?erk.





Friday, 15 April 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI!!

Assalamualaikkum wbt...

hype kamoo semua!lame tak on blog nih.musti mengkeme2 rindu awok kan?kan?

cakap rindu sekarang.R.I.N.D.U!

ya!begitu.pandai.


masa tu incik ben ashaari ada buat contest.tapi tak sempat nak join.da ate.ingat orang yang pemes je muleh

 join.ghope2 nye orang ober pemes cam awok pun muleh join la.



so.apa tunggu lagi!

join jom.jom la.jom la.jom jugak.

bahek tau incik ben ashaari.suka buat contest.suke2!







Assalamualaikum 

daa~

Saturday, 9 April 2011

Terima kasih kamu,kamu dan kamu!

assalamualaikum wbt..

sudikah kamu,kamu dan kamu menerima kasih saya?sudikah?macam perempuan playgirl yang proposed orang tak?cakap ye cepat!


otey la.sebenarnya saya nak ucapkan ...





Dengar tak mengkeme-mengkeme nie?dengar kan.tuh bukan ucapan hari raye keh.ha.tu la awok nak bagitau kat mengkeme2 semua ni.awok terharu la sangat sebab mengkeme2 sudi jadi follower awok.ha.kan awok cakap omputih tuh.

terima kasih sangat2.syukran.toceh sai.arigato.xie xie.thank you.muchas gracias.syukriya syukriya.wah!da macam lagu hindustan da.ntah betol ke tak bahasa2 tuh.

Awok terharu la sebab mengkeme2 sudi baca blog picisan nih.sob.sob.erk.sape ada tisu sila angkat tangan macam saya.sambung terharu balik.sob.sob.awok bukan apa walaupun baru sikit follower awok tapi ada jugak kan.walaupun ada yang rasa macam kena paksa.agaga~

sebelum nih ada la beberapa pastu bertambah,bertambah dan bertambah.adakah sebab awok pasang lagu pak+mak arab kat blog nih?tak kisah la sebab apa pun janji ada yang sudi.kayo pak cik!kayo!

Otey la.sebenarnya main point entri nih just nak ucapkan TERIMA KASIH BANYAK2 kat u'ols.tanpa u'ols sape la saya.teruskan membaca blog nih k?i lebiu beri mac!


Awok ingat kalau awok pemes nanti awok nak buat press conference macam erra dengan ku imran la.hukhuk.<< ini iklan berbayar.



Kalau ada kekurangan sila la tunjuk ajar ye.saya kalis kritkan+kutukan.wah!
saya kan baby yang baru berblog.hukhuk.baby ker?


ye.saya baby lagi.tomey kan saya?



nih serangkap pantun untuk u'ols yang saya sayang sangat..

Buah strawbery di dalam pagar,
panggil pak Dolah tolong petikkan,
saya baby baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.


Otey.jangan muntah ye kamu.sebab memang hakikat saya adalah seorang baby.ngee~
u'ols pun baby yang tomey dihati saya.

otey la.teruskan membaca k?stay tuned....

Assalamualaikum wbt..and last but not least!

buat muka kesian sikit..




corat-coret : Terima kasih lagi,lagi,dan lagi!sayang u'ols..







 

QasehNasiha Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea