Sunday, 19 February 2012

Ini ialah ingatan!

Posted by QasehNasiha at 04:44 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt..

Hari makin hari makin dekat dengan maut. Dan makin hari makin jauh dengan semalam. Dan sampai saat ni takde lagi alat yang boleh menghentikan hari, jam, minit, saat dan detik yang boleh dicipta manusia. Takde lagi alat yang yang boleh reverse ke hari semalam. Maha Agung ciptaan-Mu. Takde sape yang boleh menandingi-Nya. Dan takkan ada yang mampu. Sedar bukan tak sedar. Tapi selalu leka dan lalai. :Istighfar byk2: Macam-macam dugaan dan ujian diberi tapi masih tak sedar. Lumrah manusia. Hanya yang sedar dan cepatcepat terjaga yang beruntung. Yang masih lena ataupun purakpurak lena adalah golongan yang sangatsangat rugi. Setiap yang dilakukan ada balasannya. Baik dibalas baik, jahat dibalas jahat.

Kat luar sane ramai lagi yang berpikiran dan cakap camni:


 “ ala, muda lagi. Nak enjoy dlu. Da tue baru la tobat.”

Atau..
“relax la bai. Life begin 40.”

Atau..
“masa mude ni la nak enjoy der. Da tue nanti pandaipandai la aku”

Atau..
“eh ko ni.. kubur lainlain. Pandaipandai la”

Atau..
ko nampak aku je buat salah kan? Salah orang lain ko tak nampak.”

Atau..
“aku ni kira baik lagi dari orang tu tau”

Atau..
“ko ingat ko baik sangat ke”

Atau..
“ko ingat yang pakai tudung/ kopiah tu baik sangat ke”

Atau..
“aku ni clubbing2 aku pun, aku semayang tau”

Atau..
“hati orang lainlain tau”

Atau..
“aku baru je first time. Yang orang lain banyak kali lagi teruk tau”

Atau..
“aku tau la nak jaga diri aku camne. Yang ko sibuk nape?”


Atau..“mak ayah aku pun tak cakap pape kat aku. Diorang sporting je nape ko nak sibuk?”

Atau..
“relax la. Uptodate la sikit. Ko ni kolot jugak eh”

Itu antara ayatayat yang kita selalu dengar daripada orangorang yang rase tak berTuhan, maybe.Bukan nak cakap diri rasa berTuhan. Tapi rasanya tak sanggup nak keluarkan ayat camtu. Takut sangat. Camne ea orang boleh cakap camtu?

Ingat sikit kalau bukan kerana Dia, anda-anda takde tau kat dunia. Anda-anda jugak tak mungkin sampai sekarang boleh nafas. Walaupun ade athma atau radang paruparu -.-‘ .
 dan tak mungkin anda bole baca tulisan ni meskipun anda pernah masuk kelas pemulihan masa sekola dulu -.-'

So, as reminder to all of u and of cos myself, please ingat Tuhan selalu. Kalau rase nak stat enjin buat salah, ingat balik pada Dia.  Back to basic. Ya, Basic.

Jangan nak kejar sangat dunia sampai tercicir akhirat. Lama mane hidup kat dunia ni, panjang mane umo orang yang paling terpalingpaling tue pun, akhirat tetap abadi. Akhirat is our destination. Final destination. Tau kan? Kalau ade yang taktau lagi saya bg tau ye. 

Kejar akhirat bukan la sampai tasbih kat tangan je. Kerja pun ibadat TAPI kena niat kerja kerana Allah. Apa-apa yang kita buat semua niat Lillahi. InsyaAllah ibadat jugak. Tapi niat dalam hati pun kena  paham jugak apa yang kita niat. Paham dan benarkan niat tu.


Coratc0ret: Oke. Tu je kot nak tulis buat mase ni. Kalau ada mase sambung lagi ye. Ingatkan saya kalau saya terlupa. Kejutkan saya kalau terlena.

Assalamualaikum wbt.

Friday, 10 February 2012

Awak..nak pinjam bole ke tidak?

Posted by QasehNasiha at 11:47 0 comments
Assalamualaikum wbt..


"awak..awak, bole tak saya nak pinjam berotben awak?"



Pernah tak orang lain tanya korang camni? Apa perasaan korang apabila ditanya sedemikian rupa? Sedangkan orang yang bertanya ada berotben sendiri? Dan apabila ditanya untuk apakah tujuan beliau berbuat demikian,yakni meminjam berotben saya dengan niat sengaja, ini ialah jawapan beliau..

"saya nak tengok cerita "mengapakah kau ajak aku tengok wayang sedangkan dirumahku ada vcd" episod 123. Saya tak dapat tengok cite tu sebab da balik ostel kan so rugilah saya miss episod tersebut!"

OKE!

**sambil buat muka camni**


So?? Anda nak pinjam berotben saya sematamata nak tengok cite tu? Adakah saya kisah? 
Hey U! 

Anda ada berotben kan? So nape nak guna berotben saya? Anda ingat bila anda menonton cite tersebut, bil berotben saya tak berjalan? Bil berotben saya bole stop sekejap ea bila anda tengok tu dengan berotben saya? Atau bil berotben saya berjalan dengan terlalu perlahan
 seperti..
ehem2..seperti saya ke?

 apabila anda menonton cite tersebut di youtube? 
TIDAK OKE!

Bil berotben saya tetap berjalan seperti mana bil berotben anda berjalan. Itu adalah fakta. Yang beza antara berotben saya dengan berotben awak ialah, berotben awak prepaid manakala berotben saya adalah postpaid. Tapi... ADA SAYA KISAH?
Kalau nak guna, anda bole reload anda punya berotben anda sendiri. TAK perlu guna berotben orang lain. Sama jugak dengan orang yang takde beruotben tu. Kan ramai je yang ada buat servis sewa berotben. Jadi tak perlu nak sengkek sangat la nak menyewa. Anda jugak yang nak online kan.

PAHAM kan?

Orang lain pun ada assignment sendiri yang kena siapkan & kena anta esoknye. Anda bole selambe takde perasaan nak guna jugak kan berotben saya? TAK pahampaham ea?
Anda tau tak my BELOVED MAK yang bayar bil berotben saya every month? Saya pun tak tengok cite tersebut  guna berotben saya tau tak. Kalau saya layan pun video yang pendek2 ataupun koleksi cite yang ada jozan. Of kos la saya kena tengok untuk buat saya tersenyum balik bila saya geram dengan orang! Kalau saya nak tengok cite full pun takpe sebab berotben saya. BUKAN anda! PAHAM!

Serius.. Saya sangat2 oke kalau orang nak pinjam berotben tu untuk assignment atau apa2 yang penting. TAPI saya memang tak bole terima kalau nak pinjam untuk Pesbuk, tengok movie/ drama ataupun nak online dengan manamana makhluk yang bukan muhrim. Pantang! Kalau awak nak online pesbuk sebab nak tengok status terbaru jejaka idaman awak pun ade saya kisah ke? Kot la kalau awak berjaya menambat hati si dia lalu memperkenalkan saya dengan kawan dia yang mirip Aaron Ajis. =.='
Kalau anda terlepas episod pun ada saya kisah? Sebab bukan saya yang terlepas episod tersebut. Lagipun saya tengok anda tak tengok episod tuh pun masih bole hidup. Masih cukup oksigen. Takde pun macam ikan bawal bila kena angkat atas darat. Menggeletik sanasini. Takde pun. Dan tak perlu orang anta awak ke wad kecemasan/ICU..Masih bole hidup kan. Sebab tu saya TAK suka cite episod! Tapi kalau saya tengok pun setakat ni Alhamdulillah saya bole kawal dan TAK obesiti.(ops, obses).

Actually benda ni nk luah lame da tapi baru terluah.. Sebab tu ayat cam tertekan je. Huh. Sentap la camni -.-'

Please la pesanan untuk yang membaca. Kalau anda pernah meminjam berotben orang ataupun peminjam tegar barang2 kawan. Anda perlu pikirkan  secara rasional dan letakkan diri anda dalam tong sampah ataupn di tempat orang yang dipinjam. Jangan terlalu pentingkan diri & amek kesempatan kat orang lain.

Hiburan untuk diri sampai beriya carik, tapi makanan rohani biarkan kebulur. 

Oke la. Cukup la cercaan saya. Sekadar meluah. Sory ye kalau over. Mentak mahap oke?

coratcoret : Kadangkadang kita kena pahampaham sendiri bila orang bagi hint. Jangan nak buat kebal sangat la.

assalamualaikum..

Sunday, 19 February 2012

Ini ialah ingatan!


Assalamualaikum wbt..

Hari makin hari makin dekat dengan maut. Dan makin hari makin jauh dengan semalam. Dan sampai saat ni takde lagi alat yang boleh menghentikan hari, jam, minit, saat dan detik yang boleh dicipta manusia. Takde lagi alat yang yang boleh reverse ke hari semalam. Maha Agung ciptaan-Mu. Takde sape yang boleh menandingi-Nya. Dan takkan ada yang mampu. Sedar bukan tak sedar. Tapi selalu leka dan lalai. :Istighfar byk2: Macam-macam dugaan dan ujian diberi tapi masih tak sedar. Lumrah manusia. Hanya yang sedar dan cepatcepat terjaga yang beruntung. Yang masih lena ataupun purakpurak lena adalah golongan yang sangatsangat rugi. Setiap yang dilakukan ada balasannya. Baik dibalas baik, jahat dibalas jahat.

Kat luar sane ramai lagi yang berpikiran dan cakap camni:


 “ ala, muda lagi. Nak enjoy dlu. Da tue baru la tobat.”

Atau..
“relax la bai. Life begin 40.”

Atau..
“masa mude ni la nak enjoy der. Da tue nanti pandaipandai la aku”

Atau..
“eh ko ni.. kubur lainlain. Pandaipandai la”

Atau..
ko nampak aku je buat salah kan? Salah orang lain ko tak nampak.”

Atau..
“aku ni kira baik lagi dari orang tu tau”

Atau..
“ko ingat ko baik sangat ke”

Atau..
“ko ingat yang pakai tudung/ kopiah tu baik sangat ke”

Atau..
“aku ni clubbing2 aku pun, aku semayang tau”

Atau..
“hati orang lainlain tau”

Atau..
“aku baru je first time. Yang orang lain banyak kali lagi teruk tau”

Atau..
“aku tau la nak jaga diri aku camne. Yang ko sibuk nape?”


Atau..“mak ayah aku pun tak cakap pape kat aku. Diorang sporting je nape ko nak sibuk?”

Atau..
“relax la. Uptodate la sikit. Ko ni kolot jugak eh”

Itu antara ayatayat yang kita selalu dengar daripada orangorang yang rase tak berTuhan, maybe.Bukan nak cakap diri rasa berTuhan. Tapi rasanya tak sanggup nak keluarkan ayat camtu. Takut sangat. Camne ea orang boleh cakap camtu?

Ingat sikit kalau bukan kerana Dia, anda-anda takde tau kat dunia. Anda-anda jugak tak mungkin sampai sekarang boleh nafas. Walaupun ade athma atau radang paruparu -.-‘ .
 dan tak mungkin anda bole baca tulisan ni meskipun anda pernah masuk kelas pemulihan masa sekola dulu -.-'

So, as reminder to all of u and of cos myself, please ingat Tuhan selalu. Kalau rase nak stat enjin buat salah, ingat balik pada Dia.  Back to basic. Ya, Basic.

Jangan nak kejar sangat dunia sampai tercicir akhirat. Lama mane hidup kat dunia ni, panjang mane umo orang yang paling terpalingpaling tue pun, akhirat tetap abadi. Akhirat is our destination. Final destination. Tau kan? Kalau ade yang taktau lagi saya bg tau ye. 

Kejar akhirat bukan la sampai tasbih kat tangan je. Kerja pun ibadat TAPI kena niat kerja kerana Allah. Apa-apa yang kita buat semua niat Lillahi. InsyaAllah ibadat jugak. Tapi niat dalam hati pun kena  paham jugak apa yang kita niat. Paham dan benarkan niat tu.


Coratc0ret: Oke. Tu je kot nak tulis buat mase ni. Kalau ada mase sambung lagi ye. Ingatkan saya kalau saya terlupa. Kejutkan saya kalau terlena.

Assalamualaikum wbt.

Friday, 10 February 2012

Awak..nak pinjam bole ke tidak?

Assalamualaikum wbt..


"awak..awak, bole tak saya nak pinjam berotben awak?"



Pernah tak orang lain tanya korang camni? Apa perasaan korang apabila ditanya sedemikian rupa? Sedangkan orang yang bertanya ada berotben sendiri? Dan apabila ditanya untuk apakah tujuan beliau berbuat demikian,yakni meminjam berotben saya dengan niat sengaja, ini ialah jawapan beliau..

"saya nak tengok cerita "mengapakah kau ajak aku tengok wayang sedangkan dirumahku ada vcd" episod 123. Saya tak dapat tengok cite tu sebab da balik ostel kan so rugilah saya miss episod tersebut!"

OKE!

**sambil buat muka camni**


So?? Anda nak pinjam berotben saya sematamata nak tengok cite tu? Adakah saya kisah? 
Hey U! 

Anda ada berotben kan? So nape nak guna berotben saya? Anda ingat bila anda menonton cite tersebut, bil berotben saya tak berjalan? Bil berotben saya bole stop sekejap ea bila anda tengok tu dengan berotben saya? Atau bil berotben saya berjalan dengan terlalu perlahan
 seperti..
ehem2..seperti saya ke?

 apabila anda menonton cite tersebut di youtube? 
TIDAK OKE!

Bil berotben saya tetap berjalan seperti mana bil berotben anda berjalan. Itu adalah fakta. Yang beza antara berotben saya dengan berotben awak ialah, berotben awak prepaid manakala berotben saya adalah postpaid. Tapi... ADA SAYA KISAH?
Kalau nak guna, anda bole reload anda punya berotben anda sendiri. TAK perlu guna berotben orang lain. Sama jugak dengan orang yang takde beruotben tu. Kan ramai je yang ada buat servis sewa berotben. Jadi tak perlu nak sengkek sangat la nak menyewa. Anda jugak yang nak online kan.

PAHAM kan?

Orang lain pun ada assignment sendiri yang kena siapkan & kena anta esoknye. Anda bole selambe takde perasaan nak guna jugak kan berotben saya? TAK pahampaham ea?
Anda tau tak my BELOVED MAK yang bayar bil berotben saya every month? Saya pun tak tengok cite tersebut  guna berotben saya tau tak. Kalau saya layan pun video yang pendek2 ataupun koleksi cite yang ada jozan. Of kos la saya kena tengok untuk buat saya tersenyum balik bila saya geram dengan orang! Kalau saya nak tengok cite full pun takpe sebab berotben saya. BUKAN anda! PAHAM!

Serius.. Saya sangat2 oke kalau orang nak pinjam berotben tu untuk assignment atau apa2 yang penting. TAPI saya memang tak bole terima kalau nak pinjam untuk Pesbuk, tengok movie/ drama ataupun nak online dengan manamana makhluk yang bukan muhrim. Pantang! Kalau awak nak online pesbuk sebab nak tengok status terbaru jejaka idaman awak pun ade saya kisah ke? Kot la kalau awak berjaya menambat hati si dia lalu memperkenalkan saya dengan kawan dia yang mirip Aaron Ajis. =.='
Kalau anda terlepas episod pun ada saya kisah? Sebab bukan saya yang terlepas episod tersebut. Lagipun saya tengok anda tak tengok episod tuh pun masih bole hidup. Masih cukup oksigen. Takde pun macam ikan bawal bila kena angkat atas darat. Menggeletik sanasini. Takde pun. Dan tak perlu orang anta awak ke wad kecemasan/ICU..Masih bole hidup kan. Sebab tu saya TAK suka cite episod! Tapi kalau saya tengok pun setakat ni Alhamdulillah saya bole kawal dan TAK obesiti.(ops, obses).

Actually benda ni nk luah lame da tapi baru terluah.. Sebab tu ayat cam tertekan je. Huh. Sentap la camni -.-'

Please la pesanan untuk yang membaca. Kalau anda pernah meminjam berotben orang ataupun peminjam tegar barang2 kawan. Anda perlu pikirkan  secara rasional dan letakkan diri anda dalam tong sampah ataupn di tempat orang yang dipinjam. Jangan terlalu pentingkan diri & amek kesempatan kat orang lain.

Hiburan untuk diri sampai beriya carik, tapi makanan rohani biarkan kebulur. 

Oke la. Cukup la cercaan saya. Sekadar meluah. Sory ye kalau over. Mentak mahap oke?

coratcoret : Kadangkadang kita kena pahampaham sendiri bila orang bagi hint. Jangan nak buat kebal sangat la.

assalamualaikum..
 

QasehNasiha Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea