Thursday, 31 March 2011

Saya tak suka orang perasan.muktamad!

Posted by QasehNasiha at 11:47 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..
otey.saya pasti mengkeme2 musti ade perasaan cam saya kan?perasaan ape tuh cik QN?cepat la.cepat la cakap nape.saba.saba.huhu.perasan orang pakse ^_^!
ye.ye.saya nak bagitau la ni.annoying tak dengan orang2 yang mudah & senang perasan ni?takde orang jawab pun (*,*).bia saya la yang jawabkan.saya annoying k dengan orang yang seperti itu?
ha.annoying seperti ini.


asal berceghite,orang minat die.asal orang minat die,berceghite.tak salah nak meluahkan.tapi kalau da sampai semua laki kat dunia ni minat dia sape nak minat saya?sesiapa yang minat saya sila angkat tangan macam saya.ha?!takde orang angkat?fine.fine.i noe it oredi(perosak bahasa).

bukanla.tapi kekadang tuh saya rasa macam semata2 nak menaikkan diri sendiri tau.kalau ada orang ehem2 saya pun saya segan sangat2 nak bagitau orang.kecuali.kecuali dengan orang yang saya rapat sgt2.atau pun dengan my lappy.dat is my diary.luv u!muah.muah <<erm.sian die.

neno.neno.neno:her lappy is her fruit heart 4 now.promot cket.^_^

kalau dengan orang yg saya rapat pun blm tentu saya bagitau sebab risau akan mengundang muntah hijau dikalangan mereka.yela.mana tau mereka pun macam saya.tak suka orang mudah perasan.nanti ada pulak nama saya dalam diari mereka2.so saya lebih senang bagitau kat lappy ni.muah lg!huhu.geli bukan?tapi bukan bagitau cam si anak tengah mengadu kat mak die or si pengawas mengadu pada cikgu disiplin.means menulis la.terima kasih kerana tidak salah faham.nanti orang cakap saya mental pulak berborak rancak dengan lappy.lappy keh?

tapi yang saya tak berapa nak gemarnya orang2 ni apa perasaan mereka2 ea bila berceghite camtu.nak ceghite tu bukan main lagi kuatnya.ello.saya masih ada telinga otey?nak bagi saya jeles ke?ouh no!saya takkan jeles dengan isu remeh itu.kan lagi senang kalau mereka2 ni cakap guna mike atau buat pengumuman yang orang ni minat dia.orang tu minat dia.buat la cane pun.iklan pun takpe.kalau nak pahala sikit,iklan kan kt blog saya yang sunyi ni.sedey la saya.sob.sob. >>tacing. dapat jugak la mereka2 berperasaan + menolong up blog ni. >>up keh?



otey la.malas nak komen panjang.semoga mereka2 diberi hidayah agar perasaan angkuh+takbur+riyak tuh kurang atau delete je terus.lagi sonang kojo den.

ewah2 cik QN.disini rupenya kamu ye.cepat masuk.study.esok midterm.bole kamu singgah sini yeh?esok nak jawab apa ni?saya akan jawab apa yang saya tulis dalam blog ni.huh.otey la.otey la.nak study.esok midterm baru nak study skrg.kuhkuh.
 baek punyer..

corat-coret : sebab menulis ialah nak study tapi interrupted by orang2 seperti yang dinyatakan diatas.but now nak study da.wish for me esok.moh study!
 peace dlu baru study!



may Allah bless them & of kos U!


Wednesday, 30 March 2011

Boleh tak nak tulis ni je?

Posted by QasehNasiha at 11:23 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt..
sekarang nih tiba2 rasa sayu.rasa macam manyak je benda nak tulih.tapi tetibe hilang ide.otey la.taknak tulis la camni.takde mood(suke2 ati die je kan?).otey la.esok blk kelas tite tulis k?insyAAllah..

otey la.otey la.daa~

corat-coret:windu umh,mantal musyuk tomei,kido yang temok mood~

Tuesday, 29 March 2011

Jem punye pasal~

Posted by QasehNasiha at 11:51 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt..
jem punye pasal.nape dengan jem?ada apa dengan jem?ye.disini kita akan bincangkan mengenai jem.bukan jem di jalan raya.tapi jem roselle HPA.ada apa yang tak kena dengan jem tuh cik QN?
Ha..tu la yang cik QN nak berceghite kat mengkeme2 ni.meh sini.meh sini orang2 kampung cik QN nak berceghite.meh.meh dekat sikit.cenggini..last week kan cik QN da stat keje as a part timer kat HPA.then,owner kedai tu bagi cik QN jem roselle jumaat lepas(25.3.2011).can u imagine until semalam(29.3.2011) baru boleh bukak penutup jem tu?selama beberapa hari tu jugak la kat kepala cik QN dok memikio kan je camne la nak bukak penutup jem tu.lapar je setiap kali tengok jem tu(ni mesti kes jem tu tak bersedia nak jadi santapan cik QN.sampai hati kamu jem.sob..sob..).ke hulu ke hilir dok memikirkan solusi.wah!sebegitu hebat.erm.sambil fikir makan jugak roti kosong tu.nanti tak sempat pulak makan  dengan jem baru I tuh.puas la cik QN pulas,pulas,pulas lagi dan lagi sambil makan tapi hasilnya mengecewakan cik QN.kawan2 cik QN pun tak boleh bukak.lalu bagaimanakah ini?dalam hati cik QN,kalau la botol ni boleh dipecahkan then sambung balik kaca2 tu dah lama cik QN buat tau.cik QN siap fikir kalau tak boleh jugak nak je bukak guna pembuka tin.tapi takde pulak.guna benda2 keras pun tak boleh.arghh.mengapa hal sedemikian terjadi disaat cik QN ingin bertateh-tateh menjamah roti bersama jem?
pengetahuan am diselitkan:cik QN kurang gemar makan roti dengan jem.prefer makan dengan kaya atau mentega.peanut butter tu otey la bole terima tapi kena ada coklat.
bila dalam keadaan darurat tu.teringat la satu kaedah sains.nak bukak tu kena panaskan dulu botol tu bagi kembang then baru senang nak bukak(huh.baru nak fikir ke?).erk.botol ke?wahai cikgu2 Sains yang pernah mengajar cik QN,bangga tak ada murid macam saya?ha..ape?tak bangga?erm..takpe2 biar saya yang banggakan cikgu2.dah setel cari solusi.masalah lain pulak timbul.lighter.lighter.sape ada lighter?kawan perempuan cik QN tak smoking so mereka takde lighter.cik QN pulak dah lama tinggalkan bidang smoking.erk.ha?nauzubillah!tidak sama sekali hendak menghampiri sekali pun.say no to rokok!dah tu semua takde lighter.asal jumpa orang je,"si fulan,si fulan ada lighter tak?"tanya cik QN.semua jawapan tidak memberangsangkan.

kawan cik QN ni pun suggest la rendam dalam air panas.tapi ekceli cik QN ni trauma sebab dah penah buat then molotup satu dapur.takpe,itu kisah lama.Then,cik QN pun buat la seperti yang dicadangkan.tak berhasil jugak.sampai la cik QN ikut kawan cik QN pi bilik kawan.ade pulak pegi bilik orang bawak jem.nasib la ada orang yang ada lighter.cik QN pun mulalah Ops!buka jem.cik QN dengan penuh kesungguhan tak boleh jugak.kawan cik QN pun menawarkan diri untuk bukak jem tu.tak boleh jugak.tak boleh jugak.then,finally!plup!bunyi penutup terbuka.disaat itu dan ketika itu cik QN rasa macam ada bunga api + lagu countdown!dan sayup2 gemuruh tepukan+sorakan orang ramai dalam stadium.terima kasih.terima kasih kak lin!cik QN tak tahu nak balas jasa kak lin camne.huh.ayat sentimental.dapat jugak cik QN makan akhirnya.alhamdulillah.

corat-coret : penangan sebotol jem roselle HPA.sedap jugak la.erm.perlu ke hal ni dijadikan topik?erk..


Monday, 28 March 2011

Ada yang tak kena ni..

Posted by QasehNasiha at 11:27 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..
hurm..kenapa dengan hati?apa yang saya rasa sekarang ni ekceli?
saya pun tak tau kenapa tiba2 jadi camni.nape saya tengok dia rasa lain sampai macam ni.?nape saya tengok dia sampai saya rasa  saya nak nanges?
(psst..sebenarnya da nanges pon)..
nape ni saya?nape?apa perasaan saya sebenar sekarang?tolong la jangan camni hati..saya taknak sedey kemudian hari.tolong la lupakan..sebab perkara tu takkan terjadi.sebab sape la saya nak bandingkan dengan dia.

Saya tak kisah orang nak cakap ape pasal die.tapi saya tau die ada reason.saya suka tengok die yang sekarang.suka sangat2.semoga Allah tetapkan iman die dengan perubahan die sekarang ni.


soseh-soseh: menyayangi tak semestinya disayangi =)
erk?

Sunday, 27 March 2011

soseh-soseh pagi!

Posted by QasehNasiha at 10:47 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt..
tiada kata secantik bahasa untuk kupuji adinda.wah saya!pandai saya bermadah.erk.bukan bermadah lirik lagu P.Ramlee otey!erk.ape sebenarnye saya nak cakap ni?sebenarnya saya nak cakap.saya suka la heliza.

saya suka tengok heliza. taknak puji melambung sebab nanti saya tempah tiket ke neraka pulak.erk.STOP!!ape kamu cakap ni?otey la.otey la.macam takde point je.pape pon,semoga heliza sentiasa berada dibawah naungan rahmat-Nya.amiin.may Allah bless u.

otey la.otey la.da dapat idea nak kecek mende kat sinih.u ols perasan tak sejak kejadian tsunami dekat jepun & kekecohan dekat Libya kita semua seolah-olah lupa dengan sedara2 kita di Palestin?ouh!maafkan saya wahai saudara2 saya disana.saya sangat bersalah.kenapa kita selalu mengabaikan kisah2 saudara kita di sana?bukan tak boleh amek tahu pasal tsunami di jepun atau kekecohan di libya sekalipun.tapi cuba kita renung balik sejauh mana keprihatinan kita terhadap saudara kita di sana berbanding keprihatinan kita terhadap isu2 lain?sedangkan saudara2 kita di Palestin setiap hari berhempas pulas mempertahankan tempat suci bagi orang Islam,seluruh umat Islam di dunia!sejauh mana usaha kita?tak perlu hanya sekadar berkata-kata tapi tiada usaha.marah Israel bukan main,tapi masih menyokong mereka dengan cara 'halus'.erm.fullstop!wallahualam.



corat-coret: cik QN,boleh saya tau ape kaitan heliza dengan palestin?erk..

Saturday, 26 March 2011

Takda tajuk

Posted by QasehNasiha at 08:43 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt....

Erk..ni nape rase kelu je jari ni nak menaip?tadi rase2 macam banyak benda nak habaq.takpe2 nanti kalau ingat saya write here eh.erm.ni sebenarnya tengah tunggu bila letrik ni nak padam(erk.bole lak camtu ye,cik?)bukan hape.2 hari lepas g kedai makan kat atas tu.owner restoran tu dapat notis gangguan bekalan letrik satu bandar ni hari nih(26.3.2011).stat dari kul 11 malam until 5 pagi.tapi takpe jugak.saya da prepare bekalan bateri for my lappy nih.tapi tak mengapa.boleh jugak saya tidoq awai hari nih.huh.awal ka?otey la.takda mood pulak tetiba.otey la.otey la.kalau TNB taknak tutup lampu biar saya yang pejam mata.lambat sangat tunggu takda letrik nih.ada pulak manusia yang mengalu-alukan letrik takda cam saya ni kan?musti TNB bangga dengan orang seperti saya.ekceli bukan hape.nanti kalau terjaga malam takda la tensen sangat(sebab panas).at least saya dah bersedia.erk.bole terima ke reason tu?TNB ni agaknya patriotik sangat nak celebrate earth hour la tu.bagoih jugak la.erk.ape yang saya merapu ni.suda la kamu.pegi masuk tidoq!otey.otey.

corat-coret : makan tak lalu mandi tak basah tidoq tak lena mood. erk.merapu lagi.

Thursday, 24 March 2011

Murabbi Cinta, Seorang Nabi

Posted by QasehNasiha at 09:33 0 comments Links to this post


“Kepalaku!” kata Aisyah.
Baginda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam dan Aisyah radhiyallaahu ‘anha baru sahaja pulang daripada menziarahi perkuburan al-Baqi’ lewat malam tadi.
Kepala Aisyah sakit berdenyut-denyut.
Baginda menyedarinya.
“Bahkan kepalaku juga wahai Aisyah. Oh kepalaku!” kata Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
Jika suami pening, tangan isteri yang memicit banyak mendatangkan rasa lega.
Jika isteri yang sakit, belaian seorang suami adalah penyembuh paling berharga.
Tetapi di malam itu kedua-duanya sakit. Kepala mereka berat.
“Janganlah engkau bersusah hati wahai Aisyah. Seandainya engkau mati sebelumku, nescaya aku akan menyempurnakan urusanmu. Aku akan mandikan dikau, kukafankan dirimu dan akan kudirikan solat buatmu serta engkau akan kukebumikan!!”, usik sang suami.
“Demi Allah, aku rasa kalau begitulah kisahnya pasti selepas itu engkau akan pulang ke rumahku dan berpesta gembira dengan isteri-isterimu yang masih hidup!” si isteri tersentak dengan gurauan sang suami.
Merajuk.
Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam ketawa.
Dalam sakit yang luar biasa itu, baginda masih suami yang hangat dengan mawaddah. Sakitnya tidak menjadikan beliau keluh kesah. Sempat pula mengusik isteri yang tidak tentu rasa.
SAKIT YANG BERTAMBAH
Malam itu berlalu dengan sakit yang tidak beransur kurang.
Kesakitan itu memuncak semasa Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam memenuhi giliran Baginda di rumah isterinya, Maimunah radhiyallaahu ‘anha. Bukan sakit yang sembarangan. Ia sakit yang menjadi kemabukan sebuah kematian. Sakaraat al-Maut!
“Esok aku di mana? Esok aku di mana?” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bertanya.
Dalam sakit yang bersangatan, Baginda masih ‘sedar’ akan tanggungjawab dirinya berlaku adil kepada para isteri.
Itulah ukuran adil seorang mukmin terhadap isteri-isterinya. Mengusahakan segala tenaga yang berbaki untuk tidak memalit zalim dalam melunaskan amanah sebagai seorang suami. Tidak mengambil mudah hanya dengan alasan yang remeh temeh untuk melebihkan seorang isteri berbanding yang lain.
Itulah juga ukiran makna bagi sebuah Mawaddah. Cinta yang bertambah hasil kesungguhan mengatasi ujian dan musibah.
Namun di situlah terselitnya Rahmah. Sifat belas ihsan yang terbit daripada hati yang mengasihi.
“Izinkan aku berhenti bergilir dengan menetap di rumah Aisyah” Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam meminta izin daripada para isterinya.
Siapakah yang pernah membantah permintaan seorang Rasul. Namun Baginda tetap meminta izin kerana keizinan itu hakikatnya kekal bagian seorang isteri. Tiada isteri yang dipinggirkan. Hak masing-masing dihormati. Andaikata seorang Rasul boleh meminta izin menahan giliran daripada isteri Baginda, bagaimana mungkin seorang suami menjadi angkuh mempertahankan haknya di hadapan isteri atau isteri-isterinya?
HARI-HARI TERAKHIR
Masruq meriwayatkan daripada Aisyah radhiyallahu ‘anha:
Tatkala Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam gering, kesemua isteri Baginda berada di sisi. Tiada seorang pun yang tercicir antara mereka. Ketika mereka berhimpun, anakanda kesayangan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam, Fatimah radhiyallahu ‘anha datang berjalan. Demi sesungguhnya cara berjalan Fatimah tidak ubah seperti ayahandanya, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
“Selamat datang wahai anakandaku,” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam dengan suara yang lemah menjemput Fatimah duduk di sisinya.
Baginda membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah.
Anakanda itu menangis.
Kemudian Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam membisikkan sesuatu lagi ke telinga anak kesayangannya.
Fatimah ketawa.
Apabila Fatimah bangun dari sisi ayahandanya, Aisyah radhiyallahu ‘anha bertanya, “apakah yang diperkatakan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam hingga menyebabkan engkau menangis dan engkau ketawa?”
Fatimah menjawab, “Aku tidak akan mendedahkan rahsia Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam!”
Demi sesungguhnya, selepas wafatnya Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam, Aisyah radhiyallahu ‘anha mengulang kembali soalan yang sama kepada Fatimah, “Aku bertanyakan engkau soalan yang engkau berhak untuk menjawab atau tidak menjawabnya. Aku ingin sekali engkau memberitahuku, apakah rahsia yang dikhabarkan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam dahulu?”
Kata Fatimah, “ada pun sekarang, maka ya, aku bisa memberitahunya!
“Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbisik kepadaku dengan berkata: sesungguhnya Jibril selalunya mendatangiku untuk mengulang semakan al-Quran sekali dalam setahun. Namun di tahun ini beliau mendatangiku dua kali. Tidaklah aku melihat kelainan itu melainkan ia adalah petanda ketibaan ajalku. Justeru… bertaqwalah kepada Allah dan bersabarlah kamu dengan ketentuan ini. Atas segala yang telah ditempuh dalam kehidupan ini, sesungguhnya aku adalah untukmu wahai Fatimah!
Aku menangis…
Kemudian Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbisik lagi kepadaku dengan berkata: apakah engkau gembira kalau aku khabarkan kepadamu bahawa engkau adalah penghulu sekalian wanita di Syurga? Dan sesungguhnya engkau adalah insan pertama yang akan menurutiku daripada kalangan ahli keluargaku!
Aku ketawa”
Sesungguhnya…
Fatimah radhiyallahu ‘anha benar-benar kembali kepada Allah, menuruti pemergian ayahandanya enam bulan selepas kewafatan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam. Benarlah beliau ahli keluarga pertama Baginda yang pergi. Dan benarlah kalam utusan Allah… sallallaahu ‘alayhi wa sallam!
DETIK SEMAKIN HAMPIR
Dhuha itu tepu dengan kegelisahan.
Senyuman yang dilemparkan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam kepada Abu Bakr dan sahabat semasa mereka mengerjakan Solat Subuh tadi, benar-benar mengubat rindu mereka. Namun para sahabat tidak tahu bahawa kerinduan mereka hanya terubat seketika, dan mereka akan kembali merindui wajah itu, buat selamanya. Senyuman itu bukan senyuman kesembuhan. Ia adalah senyuman perpisahan.
Badan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam semakin panas. Sesekali ada dengusan yang keras dari nafas kekasih Allah itu mendepani mabuknya kesakitan sebuah kematian.
“Laknat Allah ke atas Yahudi dan Nasrani, mereka menjadikan kubur-kubur Nabi mereka sebagai masjid!” bibir Baginda masih tidak berhenti sallallaahu ‘alayhi wa sallam menuturkan pesan-pesan yang penting buat umat yang bakal dilambai perpisahan.
Aisyah radhiyallahu ‘anha meneruskan catatannya:
Aku melihat sendiri Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam mendepani kematian Baginda.
Kami ketika itu berbicara sesama kami bahawa sesungguhnya Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam tidak akan meninggal dunia sehinggalah Baginda membuat pilihan antara Dunia dan Akhirat. Tatkala Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam semakin gering mendepani kematian, dalam suara yang serak aku mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam berkata: Aku bersama dengan orang yang diberikan nikmat oleh Allah ke atas mereka daripada kalangan para Nabi, Siddiqin, Syuhada’ dan Solihin, dan itulah sebaik-baik peneman yang menemankan aku!
Dan tahulah kami, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah menyempurnakan pilihannya itu.
Dalam kegeringan itu, aku sandarkan tubuh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam rapat ke dadaku. Telingaku menangkap bicara lemah di ambang kematian, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbicara: Allahumma, ampunkanlah diriku, rahmatilah aku, dan temukanlah aku dengan-Mu, Temanku yang Maha Tinggi.
Ketika Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersandar di dadaku, datang adikku, Abdul Rahman bin Abi Bakr dengan siwak yang basah di tangannya. Aku menyedari yang Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam merenung siwak itu, sebagai isyarat yang Baginda menggemarinya. Apabila ditanya, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengangguk tanda mahukan siwak itu. Lalu kulembutkan siwak itu untuk Baginda dan kuberikan kepadanya. Baginda cuba untuk melakukannya sendiri tetapi ketika siwak yang telah kulembutkan itu kena ke mulut Baginda, ia terlepas daripada tangan dan terjatuh… air liurku bersatu dengan air liur Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam di detik akhirnya di Dunia ini, dan detik pertamanya di Akhirat nanti.
Di sisinya ada sebekas air. Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mencelupkan tangannya dan kemudian menyapu wajahnya dengan air itu lalu berkata: Laa Ilaaha Illallaah! Sesungguhnya kematian ini kesakitannya amat sakit hingga memabukkan! Allahumma, bantulah aku mendepani Sakaraat al-Maut ini!
Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengangkat jari kirinya ke Langit lalu berkata: Kembalilah aku kepada Teman yang Maha Tinggi! Kembalilah aku kepada Teman yang Maha Tinggi!”
Tangan itu layu. Jatuh ke dalam bejana.
Leher Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam terkulai di dada Aisyah.
Pencinta Ilahi yang rebah di pelukan isteri tercinta. Melambai pergi ummah yang dirindui. Pencinta yang agung itu telah mati. Tetapi cintanya harum hingga ke detik ini.
Innaa Lillaah wa Innaa Ilayhi Raaji’un.
Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat kepada Nabi. Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. [Al-Ahzaab 33: 56]
Kami rindukanmu.
Murabbi cinta!



corat-coret: sangat sensitif bila berbicara kisah Rasulullah.ya Rasulullah.kami rindu padamu.

sentap.budaya sindir-menyindir berhemah.

Posted by QasehNasiha at 09:17 0 comments Links to this post

klaka+lawak+lucu+besh

Kerisik yuran.erk??Krisis yuran k.

Posted by QasehNasiha at 08:58 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt..

hari ni agak penat even training je baru..tapi bukan penat apa..penat sebab dok melangut jah menunggu orang..
nak citer sikit pasal hari ni.
pagi tadi pukul 8.45pagi keluaq nak uruskan semua urusan pasal yuran & nak anta borang ptptn(lewat anta ekceli)..akibatnya,saya dapat la dengar ceramah free pagi tadi depan2 staf ofis di kolej yang sangat 'luxury' nie.time ceramah berlangsung(yg pendengarnya hanya saya sorg),ada la mata2 meliar menengok saya.
"wahai kamu-kamu,tak pernah tengok orang dengar ceramah sorg2 ke?hish!"kata hati saya..biarlah akak tuh nak ceramah asalkan dia terima borang saya yang entah dia akan anta atau tak ke ptptn.nasib baek ceramah secara  sopan kalau ceramah dia tuh bole memberi impak pada suhu khatulistiwa di Malaysia ni camne.haish.tak kesah la kak.tapi yang buat saya panas(rebus telor pon bole masak tau)bila akak tuh cakap camni."adik,bole tak jangan tipu saya?".Ello..akak saya cakap tak abes lagi akak menyampuk dengar la dulu.Haish...dia da langgar pantang saya nampaknya!Pantang2 saya :

  • Bila orang cakap saya tipu!!hello..saya sendiri tak suka orang tipu saya.so buat apakah saya nak tipu orang??tak tau la kalau dia penah mengalami situasi cam saya then dia tipu orang lain.ops!terlebey suda.
  • Orang yang potong cakap orang lain sebelum abes satu ayat lengkap!wat eber!


Otey la kak.otey.saya tau saya salah tapi saya ada reason so terima kaseh ye akak atas syarahan anda(saya rasa akak tuh rindu nak masuk pertandingan pidato zaman sekola dolu2 kala).Wat eber pon terima kaseh ye kak sebab terima borang saya.jangan jadi macam borang mara saya dolu2 tau.kan saya dah anta awal2 lagi tapi bila tanya mara,mara cakap borang saya takde.erk..it's otey kak.benda da lepas k.saya halalkan dan saya harap saya takkan ungkit kat akhirat.cuma saya nak cakap kalau bab2 duit ni amanah tu kena lebih sikit.nanti orang lain yang teranaye.otey la full stop!bab akak.may Allah bless u.

After dengar syarahan tadi saya pun nak menambahkan kolesterol yang sedia ada dekat cafe.tapi makan tak lalu sebab ada orang telah melanggar pantang saya yang utama(cakap saya tipu!huh!)Then,saya sedekahkan la makanan yang kurang abes tu dekat miow!miow!tomey2.
Then dengan kepura-puraan gumbira saya pon jalan nak pegi training.Dalam perjalanan tu still memikio kan lagi hal tadi.Memang la hal kecik bagi setengah orang tapi tidak bagi saya.Da la kena langgar pantang tapi yang membuatkan saya risau sampai memancor tu ialah saya risau kalau akak tuh tak anta lagi borang saya.Nanti timbul masalah lagi.Haish.nak suruh orang bayar bukan main lagi deme.Tapi bab2 deme nak bayar,deme senyapkan aje!(masalah lain).Saya tak rajin la nak bagitau parent saya bab2 yuran ni.Nanti parent suruh pindah lagi.Sebelum ni da nak anta saya pegi Libya.Nasib la skrg ni Libya kurang aman.(semoga saudara2 Islam selamat & Islam terpelihara.syuh.syuh Amerika).After dis nak anta mana pulak.Sebab tu saya tak nak ada sebarang masalah yuran k.

Otey la.otey la.yang penting saya da cuba.yang lain saya kena tawakal & doa & usaha lagi.gambate!
mak.abah.dun wori be hepi k?luv both u infinity!


corat-coret : takde mood nak warana warani.but it's otey!hepi2 je!
=)

Thursday, 31 March 2011

Saya tak suka orang perasan.muktamad!

Assalamualaikum wbt..
otey.saya pasti mengkeme2 musti ade perasaan cam saya kan?perasaan ape tuh cik QN?cepat la.cepat la cakap nape.saba.saba.huhu.perasan orang pakse ^_^!
ye.ye.saya nak bagitau la ni.annoying tak dengan orang2 yang mudah & senang perasan ni?takde orang jawab pun (*,*).bia saya la yang jawabkan.saya annoying k dengan orang yang seperti itu?
ha.annoying seperti ini.


asal berceghite,orang minat die.asal orang minat die,berceghite.tak salah nak meluahkan.tapi kalau da sampai semua laki kat dunia ni minat dia sape nak minat saya?sesiapa yang minat saya sila angkat tangan macam saya.ha?!takde orang angkat?fine.fine.i noe it oredi(perosak bahasa).

bukanla.tapi kekadang tuh saya rasa macam semata2 nak menaikkan diri sendiri tau.kalau ada orang ehem2 saya pun saya segan sangat2 nak bagitau orang.kecuali.kecuali dengan orang yang saya rapat sgt2.atau pun dengan my lappy.dat is my diary.luv u!muah.muah <<erm.sian die.

neno.neno.neno:her lappy is her fruit heart 4 now.promot cket.^_^

kalau dengan orang yg saya rapat pun blm tentu saya bagitau sebab risau akan mengundang muntah hijau dikalangan mereka.yela.mana tau mereka pun macam saya.tak suka orang mudah perasan.nanti ada pulak nama saya dalam diari mereka2.so saya lebih senang bagitau kat lappy ni.muah lg!huhu.geli bukan?tapi bukan bagitau cam si anak tengah mengadu kat mak die or si pengawas mengadu pada cikgu disiplin.means menulis la.terima kasih kerana tidak salah faham.nanti orang cakap saya mental pulak berborak rancak dengan lappy.lappy keh?

tapi yang saya tak berapa nak gemarnya orang2 ni apa perasaan mereka2 ea bila berceghite camtu.nak ceghite tu bukan main lagi kuatnya.ello.saya masih ada telinga otey?nak bagi saya jeles ke?ouh no!saya takkan jeles dengan isu remeh itu.kan lagi senang kalau mereka2 ni cakap guna mike atau buat pengumuman yang orang ni minat dia.orang tu minat dia.buat la cane pun.iklan pun takpe.kalau nak pahala sikit,iklan kan kt blog saya yang sunyi ni.sedey la saya.sob.sob. >>tacing. dapat jugak la mereka2 berperasaan + menolong up blog ni. >>up keh?



otey la.malas nak komen panjang.semoga mereka2 diberi hidayah agar perasaan angkuh+takbur+riyak tuh kurang atau delete je terus.lagi sonang kojo den.

ewah2 cik QN.disini rupenya kamu ye.cepat masuk.study.esok midterm.bole kamu singgah sini yeh?esok nak jawab apa ni?saya akan jawab apa yang saya tulis dalam blog ni.huh.otey la.otey la.nak study.esok midterm baru nak study skrg.kuhkuh.
 baek punyer..

corat-coret : sebab menulis ialah nak study tapi interrupted by orang2 seperti yang dinyatakan diatas.but now nak study da.wish for me esok.moh study!
 peace dlu baru study!



may Allah bless them & of kos U!


Wednesday, 30 March 2011

Boleh tak nak tulis ni je?

assalamualaikum wbt..
sekarang nih tiba2 rasa sayu.rasa macam manyak je benda nak tulih.tapi tetibe hilang ide.otey la.taknak tulis la camni.takde mood(suke2 ati die je kan?).otey la.esok blk kelas tite tulis k?insyAAllah..

otey la.otey la.daa~

corat-coret:windu umh,mantal musyuk tomei,kido yang temok mood~

Tuesday, 29 March 2011

Jem punye pasal~

assalamualaikum wbt..
jem punye pasal.nape dengan jem?ada apa dengan jem?ye.disini kita akan bincangkan mengenai jem.bukan jem di jalan raya.tapi jem roselle HPA.ada apa yang tak kena dengan jem tuh cik QN?
Ha..tu la yang cik QN nak berceghite kat mengkeme2 ni.meh sini.meh sini orang2 kampung cik QN nak berceghite.meh.meh dekat sikit.cenggini..last week kan cik QN da stat keje as a part timer kat HPA.then,owner kedai tu bagi cik QN jem roselle jumaat lepas(25.3.2011).can u imagine until semalam(29.3.2011) baru boleh bukak penutup jem tu?selama beberapa hari tu jugak la kat kepala cik QN dok memikio kan je camne la nak bukak penutup jem tu.lapar je setiap kali tengok jem tu(ni mesti kes jem tu tak bersedia nak jadi santapan cik QN.sampai hati kamu jem.sob..sob..).ke hulu ke hilir dok memikirkan solusi.wah!sebegitu hebat.erm.sambil fikir makan jugak roti kosong tu.nanti tak sempat pulak makan  dengan jem baru I tuh.puas la cik QN pulas,pulas,pulas lagi dan lagi sambil makan tapi hasilnya mengecewakan cik QN.kawan2 cik QN pun tak boleh bukak.lalu bagaimanakah ini?dalam hati cik QN,kalau la botol ni boleh dipecahkan then sambung balik kaca2 tu dah lama cik QN buat tau.cik QN siap fikir kalau tak boleh jugak nak je bukak guna pembuka tin.tapi takde pulak.guna benda2 keras pun tak boleh.arghh.mengapa hal sedemikian terjadi disaat cik QN ingin bertateh-tateh menjamah roti bersama jem?
pengetahuan am diselitkan:cik QN kurang gemar makan roti dengan jem.prefer makan dengan kaya atau mentega.peanut butter tu otey la bole terima tapi kena ada coklat.
bila dalam keadaan darurat tu.teringat la satu kaedah sains.nak bukak tu kena panaskan dulu botol tu bagi kembang then baru senang nak bukak(huh.baru nak fikir ke?).erk.botol ke?wahai cikgu2 Sains yang pernah mengajar cik QN,bangga tak ada murid macam saya?ha..ape?tak bangga?erm..takpe2 biar saya yang banggakan cikgu2.dah setel cari solusi.masalah lain pulak timbul.lighter.lighter.sape ada lighter?kawan perempuan cik QN tak smoking so mereka takde lighter.cik QN pulak dah lama tinggalkan bidang smoking.erk.ha?nauzubillah!tidak sama sekali hendak menghampiri sekali pun.say no to rokok!dah tu semua takde lighter.asal jumpa orang je,"si fulan,si fulan ada lighter tak?"tanya cik QN.semua jawapan tidak memberangsangkan.

kawan cik QN ni pun suggest la rendam dalam air panas.tapi ekceli cik QN ni trauma sebab dah penah buat then molotup satu dapur.takpe,itu kisah lama.Then,cik QN pun buat la seperti yang dicadangkan.tak berhasil jugak.sampai la cik QN ikut kawan cik QN pi bilik kawan.ade pulak pegi bilik orang bawak jem.nasib la ada orang yang ada lighter.cik QN pun mulalah Ops!buka jem.cik QN dengan penuh kesungguhan tak boleh jugak.kawan cik QN pun menawarkan diri untuk bukak jem tu.tak boleh jugak.tak boleh jugak.then,finally!plup!bunyi penutup terbuka.disaat itu dan ketika itu cik QN rasa macam ada bunga api + lagu countdown!dan sayup2 gemuruh tepukan+sorakan orang ramai dalam stadium.terima kasih.terima kasih kak lin!cik QN tak tahu nak balas jasa kak lin camne.huh.ayat sentimental.dapat jugak cik QN makan akhirnya.alhamdulillah.

corat-coret : penangan sebotol jem roselle HPA.sedap jugak la.erm.perlu ke hal ni dijadikan topik?erk..


Monday, 28 March 2011

Ada yang tak kena ni..

Assalamualaikum wbt..
hurm..kenapa dengan hati?apa yang saya rasa sekarang ni ekceli?
saya pun tak tau kenapa tiba2 jadi camni.nape saya tengok dia rasa lain sampai macam ni.?nape saya tengok dia sampai saya rasa  saya nak nanges?
(psst..sebenarnya da nanges pon)..
nape ni saya?nape?apa perasaan saya sebenar sekarang?tolong la jangan camni hati..saya taknak sedey kemudian hari.tolong la lupakan..sebab perkara tu takkan terjadi.sebab sape la saya nak bandingkan dengan dia.

Saya tak kisah orang nak cakap ape pasal die.tapi saya tau die ada reason.saya suka tengok die yang sekarang.suka sangat2.semoga Allah tetapkan iman die dengan perubahan die sekarang ni.


soseh-soseh: menyayangi tak semestinya disayangi =)
erk?

Sunday, 27 March 2011

soseh-soseh pagi!

assalamualaikum wbt..
tiada kata secantik bahasa untuk kupuji adinda.wah saya!pandai saya bermadah.erk.bukan bermadah lirik lagu P.Ramlee otey!erk.ape sebenarnye saya nak cakap ni?sebenarnya saya nak cakap.saya suka la heliza.

saya suka tengok heliza. taknak puji melambung sebab nanti saya tempah tiket ke neraka pulak.erk.STOP!!ape kamu cakap ni?otey la.otey la.macam takde point je.pape pon,semoga heliza sentiasa berada dibawah naungan rahmat-Nya.amiin.may Allah bless u.

otey la.otey la.da dapat idea nak kecek mende kat sinih.u ols perasan tak sejak kejadian tsunami dekat jepun & kekecohan dekat Libya kita semua seolah-olah lupa dengan sedara2 kita di Palestin?ouh!maafkan saya wahai saudara2 saya disana.saya sangat bersalah.kenapa kita selalu mengabaikan kisah2 saudara kita di sana?bukan tak boleh amek tahu pasal tsunami di jepun atau kekecohan di libya sekalipun.tapi cuba kita renung balik sejauh mana keprihatinan kita terhadap saudara kita di sana berbanding keprihatinan kita terhadap isu2 lain?sedangkan saudara2 kita di Palestin setiap hari berhempas pulas mempertahankan tempat suci bagi orang Islam,seluruh umat Islam di dunia!sejauh mana usaha kita?tak perlu hanya sekadar berkata-kata tapi tiada usaha.marah Israel bukan main,tapi masih menyokong mereka dengan cara 'halus'.erm.fullstop!wallahualam.



corat-coret: cik QN,boleh saya tau ape kaitan heliza dengan palestin?erk..

Saturday, 26 March 2011

Takda tajuk

assalamualaikum wbt....

Erk..ni nape rase kelu je jari ni nak menaip?tadi rase2 macam banyak benda nak habaq.takpe2 nanti kalau ingat saya write here eh.erm.ni sebenarnya tengah tunggu bila letrik ni nak padam(erk.bole lak camtu ye,cik?)bukan hape.2 hari lepas g kedai makan kat atas tu.owner restoran tu dapat notis gangguan bekalan letrik satu bandar ni hari nih(26.3.2011).stat dari kul 11 malam until 5 pagi.tapi takpe jugak.saya da prepare bekalan bateri for my lappy nih.tapi tak mengapa.boleh jugak saya tidoq awai hari nih.huh.awal ka?otey la.takda mood pulak tetiba.otey la.otey la.kalau TNB taknak tutup lampu biar saya yang pejam mata.lambat sangat tunggu takda letrik nih.ada pulak manusia yang mengalu-alukan letrik takda cam saya ni kan?musti TNB bangga dengan orang seperti saya.ekceli bukan hape.nanti kalau terjaga malam takda la tensen sangat(sebab panas).at least saya dah bersedia.erk.bole terima ke reason tu?TNB ni agaknya patriotik sangat nak celebrate earth hour la tu.bagoih jugak la.erk.ape yang saya merapu ni.suda la kamu.pegi masuk tidoq!otey.otey.

corat-coret : makan tak lalu mandi tak basah tidoq tak lena mood. erk.merapu lagi.

Thursday, 24 March 2011

Murabbi Cinta, Seorang Nabi



“Kepalaku!” kata Aisyah.
Baginda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam dan Aisyah radhiyallaahu ‘anha baru sahaja pulang daripada menziarahi perkuburan al-Baqi’ lewat malam tadi.
Kepala Aisyah sakit berdenyut-denyut.
Baginda menyedarinya.
“Bahkan kepalaku juga wahai Aisyah. Oh kepalaku!” kata Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
Jika suami pening, tangan isteri yang memicit banyak mendatangkan rasa lega.
Jika isteri yang sakit, belaian seorang suami adalah penyembuh paling berharga.
Tetapi di malam itu kedua-duanya sakit. Kepala mereka berat.
“Janganlah engkau bersusah hati wahai Aisyah. Seandainya engkau mati sebelumku, nescaya aku akan menyempurnakan urusanmu. Aku akan mandikan dikau, kukafankan dirimu dan akan kudirikan solat buatmu serta engkau akan kukebumikan!!”, usik sang suami.
“Demi Allah, aku rasa kalau begitulah kisahnya pasti selepas itu engkau akan pulang ke rumahku dan berpesta gembira dengan isteri-isterimu yang masih hidup!” si isteri tersentak dengan gurauan sang suami.
Merajuk.
Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam ketawa.
Dalam sakit yang luar biasa itu, baginda masih suami yang hangat dengan mawaddah. Sakitnya tidak menjadikan beliau keluh kesah. Sempat pula mengusik isteri yang tidak tentu rasa.
SAKIT YANG BERTAMBAH
Malam itu berlalu dengan sakit yang tidak beransur kurang.
Kesakitan itu memuncak semasa Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam memenuhi giliran Baginda di rumah isterinya, Maimunah radhiyallaahu ‘anha. Bukan sakit yang sembarangan. Ia sakit yang menjadi kemabukan sebuah kematian. Sakaraat al-Maut!
“Esok aku di mana? Esok aku di mana?” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bertanya.
Dalam sakit yang bersangatan, Baginda masih ‘sedar’ akan tanggungjawab dirinya berlaku adil kepada para isteri.
Itulah ukuran adil seorang mukmin terhadap isteri-isterinya. Mengusahakan segala tenaga yang berbaki untuk tidak memalit zalim dalam melunaskan amanah sebagai seorang suami. Tidak mengambil mudah hanya dengan alasan yang remeh temeh untuk melebihkan seorang isteri berbanding yang lain.
Itulah juga ukiran makna bagi sebuah Mawaddah. Cinta yang bertambah hasil kesungguhan mengatasi ujian dan musibah.
Namun di situlah terselitnya Rahmah. Sifat belas ihsan yang terbit daripada hati yang mengasihi.
“Izinkan aku berhenti bergilir dengan menetap di rumah Aisyah” Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam meminta izin daripada para isterinya.
Siapakah yang pernah membantah permintaan seorang Rasul. Namun Baginda tetap meminta izin kerana keizinan itu hakikatnya kekal bagian seorang isteri. Tiada isteri yang dipinggirkan. Hak masing-masing dihormati. Andaikata seorang Rasul boleh meminta izin menahan giliran daripada isteri Baginda, bagaimana mungkin seorang suami menjadi angkuh mempertahankan haknya di hadapan isteri atau isteri-isterinya?
HARI-HARI TERAKHIR
Masruq meriwayatkan daripada Aisyah radhiyallahu ‘anha:
Tatkala Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam gering, kesemua isteri Baginda berada di sisi. Tiada seorang pun yang tercicir antara mereka. Ketika mereka berhimpun, anakanda kesayangan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam, Fatimah radhiyallahu ‘anha datang berjalan. Demi sesungguhnya cara berjalan Fatimah tidak ubah seperti ayahandanya, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
“Selamat datang wahai anakandaku,” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam dengan suara yang lemah menjemput Fatimah duduk di sisinya.
Baginda membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah.
Anakanda itu menangis.
Kemudian Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam membisikkan sesuatu lagi ke telinga anak kesayangannya.
Fatimah ketawa.
Apabila Fatimah bangun dari sisi ayahandanya, Aisyah radhiyallahu ‘anha bertanya, “apakah yang diperkatakan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam hingga menyebabkan engkau menangis dan engkau ketawa?”
Fatimah menjawab, “Aku tidak akan mendedahkan rahsia Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam!”
Demi sesungguhnya, selepas wafatnya Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam, Aisyah radhiyallahu ‘anha mengulang kembali soalan yang sama kepada Fatimah, “Aku bertanyakan engkau soalan yang engkau berhak untuk menjawab atau tidak menjawabnya. Aku ingin sekali engkau memberitahuku, apakah rahsia yang dikhabarkan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam dahulu?”
Kata Fatimah, “ada pun sekarang, maka ya, aku bisa memberitahunya!
“Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbisik kepadaku dengan berkata: sesungguhnya Jibril selalunya mendatangiku untuk mengulang semakan al-Quran sekali dalam setahun. Namun di tahun ini beliau mendatangiku dua kali. Tidaklah aku melihat kelainan itu melainkan ia adalah petanda ketibaan ajalku. Justeru… bertaqwalah kepada Allah dan bersabarlah kamu dengan ketentuan ini. Atas segala yang telah ditempuh dalam kehidupan ini, sesungguhnya aku adalah untukmu wahai Fatimah!
Aku menangis…
Kemudian Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbisik lagi kepadaku dengan berkata: apakah engkau gembira kalau aku khabarkan kepadamu bahawa engkau adalah penghulu sekalian wanita di Syurga? Dan sesungguhnya engkau adalah insan pertama yang akan menurutiku daripada kalangan ahli keluargaku!
Aku ketawa”
Sesungguhnya…
Fatimah radhiyallahu ‘anha benar-benar kembali kepada Allah, menuruti pemergian ayahandanya enam bulan selepas kewafatan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam. Benarlah beliau ahli keluarga pertama Baginda yang pergi. Dan benarlah kalam utusan Allah… sallallaahu ‘alayhi wa sallam!
DETIK SEMAKIN HAMPIR
Dhuha itu tepu dengan kegelisahan.
Senyuman yang dilemparkan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam kepada Abu Bakr dan sahabat semasa mereka mengerjakan Solat Subuh tadi, benar-benar mengubat rindu mereka. Namun para sahabat tidak tahu bahawa kerinduan mereka hanya terubat seketika, dan mereka akan kembali merindui wajah itu, buat selamanya. Senyuman itu bukan senyuman kesembuhan. Ia adalah senyuman perpisahan.
Badan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam semakin panas. Sesekali ada dengusan yang keras dari nafas kekasih Allah itu mendepani mabuknya kesakitan sebuah kematian.
“Laknat Allah ke atas Yahudi dan Nasrani, mereka menjadikan kubur-kubur Nabi mereka sebagai masjid!” bibir Baginda masih tidak berhenti sallallaahu ‘alayhi wa sallam menuturkan pesan-pesan yang penting buat umat yang bakal dilambai perpisahan.
Aisyah radhiyallahu ‘anha meneruskan catatannya:
Aku melihat sendiri Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam mendepani kematian Baginda.
Kami ketika itu berbicara sesama kami bahawa sesungguhnya Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam tidak akan meninggal dunia sehinggalah Baginda membuat pilihan antara Dunia dan Akhirat. Tatkala Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam semakin gering mendepani kematian, dalam suara yang serak aku mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam berkata: Aku bersama dengan orang yang diberikan nikmat oleh Allah ke atas mereka daripada kalangan para Nabi, Siddiqin, Syuhada’ dan Solihin, dan itulah sebaik-baik peneman yang menemankan aku!
Dan tahulah kami, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah menyempurnakan pilihannya itu.
Dalam kegeringan itu, aku sandarkan tubuh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam rapat ke dadaku. Telingaku menangkap bicara lemah di ambang kematian, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbicara: Allahumma, ampunkanlah diriku, rahmatilah aku, dan temukanlah aku dengan-Mu, Temanku yang Maha Tinggi.
Ketika Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersandar di dadaku, datang adikku, Abdul Rahman bin Abi Bakr dengan siwak yang basah di tangannya. Aku menyedari yang Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam merenung siwak itu, sebagai isyarat yang Baginda menggemarinya. Apabila ditanya, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengangguk tanda mahukan siwak itu. Lalu kulembutkan siwak itu untuk Baginda dan kuberikan kepadanya. Baginda cuba untuk melakukannya sendiri tetapi ketika siwak yang telah kulembutkan itu kena ke mulut Baginda, ia terlepas daripada tangan dan terjatuh… air liurku bersatu dengan air liur Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam di detik akhirnya di Dunia ini, dan detik pertamanya di Akhirat nanti.
Di sisinya ada sebekas air. Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mencelupkan tangannya dan kemudian menyapu wajahnya dengan air itu lalu berkata: Laa Ilaaha Illallaah! Sesungguhnya kematian ini kesakitannya amat sakit hingga memabukkan! Allahumma, bantulah aku mendepani Sakaraat al-Maut ini!
Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengangkat jari kirinya ke Langit lalu berkata: Kembalilah aku kepada Teman yang Maha Tinggi! Kembalilah aku kepada Teman yang Maha Tinggi!”
Tangan itu layu. Jatuh ke dalam bejana.
Leher Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam terkulai di dada Aisyah.
Pencinta Ilahi yang rebah di pelukan isteri tercinta. Melambai pergi ummah yang dirindui. Pencinta yang agung itu telah mati. Tetapi cintanya harum hingga ke detik ini.
Innaa Lillaah wa Innaa Ilayhi Raaji’un.
Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat kepada Nabi. Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. [Al-Ahzaab 33: 56]
Kami rindukanmu.
Murabbi cinta!



corat-coret: sangat sensitif bila berbicara kisah Rasulullah.ya Rasulullah.kami rindu padamu.

sentap.budaya sindir-menyindir berhemah.


klaka+lawak+lucu+besh

Kerisik yuran.erk??Krisis yuran k.

assalamualaikum wbt..

hari ni agak penat even training je baru..tapi bukan penat apa..penat sebab dok melangut jah menunggu orang..
nak citer sikit pasal hari ni.
pagi tadi pukul 8.45pagi keluaq nak uruskan semua urusan pasal yuran & nak anta borang ptptn(lewat anta ekceli)..akibatnya,saya dapat la dengar ceramah free pagi tadi depan2 staf ofis di kolej yang sangat 'luxury' nie.time ceramah berlangsung(yg pendengarnya hanya saya sorg),ada la mata2 meliar menengok saya.
"wahai kamu-kamu,tak pernah tengok orang dengar ceramah sorg2 ke?hish!"kata hati saya..biarlah akak tuh nak ceramah asalkan dia terima borang saya yang entah dia akan anta atau tak ke ptptn.nasib baek ceramah secara  sopan kalau ceramah dia tuh bole memberi impak pada suhu khatulistiwa di Malaysia ni camne.haish.tak kesah la kak.tapi yang buat saya panas(rebus telor pon bole masak tau)bila akak tuh cakap camni."adik,bole tak jangan tipu saya?".Ello..akak saya cakap tak abes lagi akak menyampuk dengar la dulu.Haish...dia da langgar pantang saya nampaknya!Pantang2 saya :

  • Bila orang cakap saya tipu!!hello..saya sendiri tak suka orang tipu saya.so buat apakah saya nak tipu orang??tak tau la kalau dia penah mengalami situasi cam saya then dia tipu orang lain.ops!terlebey suda.
  • Orang yang potong cakap orang lain sebelum abes satu ayat lengkap!wat eber!


Otey la kak.otey.saya tau saya salah tapi saya ada reason so terima kaseh ye akak atas syarahan anda(saya rasa akak tuh rindu nak masuk pertandingan pidato zaman sekola dolu2 kala).Wat eber pon terima kaseh ye kak sebab terima borang saya.jangan jadi macam borang mara saya dolu2 tau.kan saya dah anta awal2 lagi tapi bila tanya mara,mara cakap borang saya takde.erk..it's otey kak.benda da lepas k.saya halalkan dan saya harap saya takkan ungkit kat akhirat.cuma saya nak cakap kalau bab2 duit ni amanah tu kena lebih sikit.nanti orang lain yang teranaye.otey la full stop!bab akak.may Allah bless u.

After dengar syarahan tadi saya pun nak menambahkan kolesterol yang sedia ada dekat cafe.tapi makan tak lalu sebab ada orang telah melanggar pantang saya yang utama(cakap saya tipu!huh!)Then,saya sedekahkan la makanan yang kurang abes tu dekat miow!miow!tomey2.
Then dengan kepura-puraan gumbira saya pon jalan nak pegi training.Dalam perjalanan tu still memikio kan lagi hal tadi.Memang la hal kecik bagi setengah orang tapi tidak bagi saya.Da la kena langgar pantang tapi yang membuatkan saya risau sampai memancor tu ialah saya risau kalau akak tuh tak anta lagi borang saya.Nanti timbul masalah lagi.Haish.nak suruh orang bayar bukan main lagi deme.Tapi bab2 deme nak bayar,deme senyapkan aje!(masalah lain).Saya tak rajin la nak bagitau parent saya bab2 yuran ni.Nanti parent suruh pindah lagi.Sebelum ni da nak anta saya pegi Libya.Nasib la skrg ni Libya kurang aman.(semoga saudara2 Islam selamat & Islam terpelihara.syuh.syuh Amerika).After dis nak anta mana pulak.Sebab tu saya tak nak ada sebarang masalah yuran k.

Otey la.otey la.yang penting saya da cuba.yang lain saya kena tawakal & doa & usaha lagi.gambate!
mak.abah.dun wori be hepi k?luv both u infinity!


corat-coret : takde mood nak warana warani.but it's otey!hepi2 je!
=)

 

QasehNasiha Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea