Thursday, 21 April 2011

Baby memang istimewa!

Posted by QasehNasiha at 02:29 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..

Semalam mimpi lagi pasal baby.mimpi yang sama jugak.jumpa baby kat mane2 je.pastuh bawak balik umah.jaga baby tuh macam baby sendirik.besh tau jaga baby.suka sangat bau bedak baby + minyak angin.besh je bau.dan at the end of the story of the mimpi,baby tuh musti hilang.hilang sebab ada orang amek bawak gi Jabatan Kebajikan la.gi bawak balai polis la.tak besh la mimpi camtuh.reason sebab tak boleh buat camtuh kalau jumpa baby.ada prosedur sendiri la.ini la.itu la.nak jaga baby yang kita jumpa tepi jalan pun susah.macam mimpi semalam baru nak siap2kan baby lepas mandi.tengok2 baby tuh da ada orang angkut bawak gi balai polis.huh!dengki la tuh.takde baby.grr.tensen.

Mimpi je kat atas nih,otey.Tapi besh kot dapat jaga baby free2 je.pelix saya camane la still ada manusia yang boleh buang baby2 camtuh je.binatang pun tak buat catuh otey?gatai + gelenyang + birah + miang bukan main.bila ada baby camtuh je hang buang?camtuh nilai makhluk tuhan korang buang?padahal anak hang sendirik.makin elok la ada sekola untuk orang2 yang terlanjur.mula2 kat Melaka.nanti semua daerah ada.baguih2.galakkan la lagi.kalau ada yang masuk insaf takpe,kalau makin galak?huh.wallahualam..da emosi dekat situ.suda kamu.

Yela bukan hape.ada orang da kawen tuh nak sangat2 anak.bertahun2 kot.tak dapatdapat.ada tuh susah dapat anak kena tunggu lama.tapi bila dapat anak sakit la.syndrom la.even meninggal.tapi yang tak kawen lagi tapi dapat anak sukasuka jeh buang.ntah la.nak cakap lebih pun tak berani.takut tibatiba Allah balikkan hati kita,sape yang tau kan?Nauzubillah.

Iklan jap.sebak lagu nih.

amek iktibar.


Sambung balik.Sebenarnya tadi sajesaje jalan kat blog,jerr.ada la persatuan2 mama n mummy nih.bukan persatuan.tapi ala2 la.dorang nih antara insan yang terpilih diuji Allah dengan masalah kesihatan anak dorang.tabah hati dorang.memang sumtime bila kita terkena musibah kita akan salahkan macam2.tapi kita patut bersyukur sebab kita antara insan terpilih.dan Allah lebih menyayangi kita untuk menerima musibah tuh.means,bukan Allah tak sayang yang lain.tapi bila kita diuji Allah lebih perhatikan kita dan kasih sayang Allah sentiasa non stop untuk hamba2-Nya.percayalah.Allah takkan menguji kita dengan sesuatu ujian kalau kita tak mampu mengahadapi ujian2 tuh.so.bila diuji,means,kita mampu.so.smile ye.=)

Berbalik pada blog tuh.mula2 saya nak tau je sape yang da pegi sebenarnya.mula2 baca satu entri.pastuh dua entri.pastuh tiga.pastuh banyak.oo.ruparupanya anak akak tuh.siriyes.memang sedey sangat.puas tahan ayaq mata.tak bole la dek non.saya terrrnanges jugak.nasib baek sensorang.yela.da mengandung,jaga,mandi,susu kan anak tuh.pastuh anak akak tuh pegi jugak.sob.sob.try u'ols baca sendirik kat sinih.tengok u'ols nanges ke habuk masuk mata.erm.baca semua tau.banyak lagi blog yang seangkatan.hape-hape pun mummy and daddy Alanna.tabahkan hati ye.InsyaAllah kebahagiaan mummy and daddy Alanna akan berganti.kalau tak kat dunia.akhirat insyaAllah.

khas untuk u'ols.

rahmat ujian


corat-coret: Bila rasa down,kita tak seorang.Dia sentiasa teman kita. tabah & sabar memang sgt2 penting.dan yg paling penting iman.tanpa iman,macam2 bole jadi.nauzubillah.

Wednesday, 20 April 2011

Ubat bila tensen tengok orang balik dulu.

Posted by QasehNasiha at 05:56 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..


Ee..tah hape hape tajuk.busuk je dengar.

    Lame tak hupdet blog mucuk nih!
yela.baru nak menanam mood tulis entri tengok2 ada orang cakap google nak tutup akaun sesape yg tak login by using dorang punya mail.
huh.spoil!
cuak+nebes la jugak.mana taknya den da buek tukar akaun banyak kali da tak jadi2 laie nih ha.
bila da jadi,bondo laen lak jadinye ni ha.

huh.wat ebe!
nanti den try la laie mak milah yo?
apo kono ea jang.da speaking lak da dio.


da STOP!kat situ.


Sekejap je rasa.rupe2 nye,da abes sot sem kali nih.hamboih.awat sat sangat?ha tu la dia.sat salah lama pun salah.
bukan hape sot sem nih macam aman sikit dari sem yang biasa.yela.pi mai pi mai muka ampa jugak.da nama pun sot sem orang pun sikit la.dan cafe yang bukak pun teramatla sikit.huh!grrr.
kedai runcit pun suka2 je nak bukak ke tak.erm.nih musti kes takde orang nak jaga.nape la tak bukak je then sape2 nak bayar masukkan dalam satu tabung. mengikut kejujuran masing2.then tetiap hari kutip la duet tuh.huhu.kalau tokeh tuh buat macam nih bukan takat duet lesap.dengan barang2 dalam kedai lesap+licin+lincau.
so,dis idea REJECTED!

Huh!tensen asik2 kene rejek.

Keluar2 bilik da nampak banyak kereta.hish.hawat la nak angkut barang awai sangat?tak pasai2 iri hati mula berputik.grr.kalau tengahari ke petang ke lagi la meriah.da macam time sekola dulu je.anak balik sekola parent amek kat sekola.takpe2.ampa tunggu.jumaat nih ceq balik jugak.huh.fullstop!

Untuk mengubati hati yang suda terguris dek kepulangan mereka,saya pun belek la makanan2 yang ada.dalam tenet je la tapi.besh nye tengok rendang paru,rendang pedas,asam pedas,sambal sutun,masak lomak cili api,nasi kerabu,nasi arab,daging masak kicap.wahhh!tedap2 nye.besh nye la kalau tengok kt uncle google image tuh terus keluar.besh2!kriuk kriuk balik perut nih.nade2 je perut nih.takpe2.tunggu jumaat nih nak balik.then nak main masak2 pastuh nak main makan2.tak kire.tak kire.

Ramai suka makan nasi kuah manyak2 macam laut.tapi kalau saya,saya suka makan kering2.macam sambal tumis.i loike!rendang pedas gile2.pastuh gaul dengan nasik.perghh.sedap otey.pastuh bila kering tuh rasa macam tersekat2 amek sambal belacan@ayaq asam@tempoyak@budu sebagai minyak pelincir.huwalaweyhh..melayang.



ada orang suka makan rendang basah.ada orang suka makan rendang kering.dua2 sedap.otey?nape la tetibe teringat rendang semata2 nih.raya lambat lagi.kang balik tetibe buat rendang tak cukup lak.perasan. 



Otey la.cukup sekadar itu merapu merapik saya pada hari nih.nanti sambung lagi ye.

yea!da abes die merepek.selamat haku.

corat-coret: lapaq balik selepas makan kuey tiow goreng basah pedas.perlu ke bagitau?erk.





Friday, 15 April 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI!!

Posted by QasehNasiha at 23:10 0 comments Links to this post
Assalamualaikkum wbt...

hype kamoo semua!lame tak on blog nih.musti mengkeme2 rindu awok kan?kan?

cakap rindu sekarang.R.I.N.D.U!

ya!begitu.pandai.


masa tu incik ben ashaari ada buat contest.tapi tak sempat nak join.da ate.ingat orang yang pemes je muleh

 join.ghope2 nye orang ober pemes cam awok pun muleh join la.



so.apa tunggu lagi!

join jom.jom la.jom la.jom jugak.

bahek tau incik ben ashaari.suka buat contest.suke2!







Assalamualaikum 

daa~

Saturday, 9 April 2011

Terima kasih kamu,kamu dan kamu!

Posted by QasehNasiha at 01:02 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt..

sudikah kamu,kamu dan kamu menerima kasih saya?sudikah?macam perempuan playgirl yang proposed orang tak?cakap ye cepat!


otey la.sebenarnya saya nak ucapkan ...





Dengar tak mengkeme-mengkeme nie?dengar kan.tuh bukan ucapan hari raye keh.ha.tu la awok nak bagitau kat mengkeme2 semua ni.awok terharu la sangat sebab mengkeme2 sudi jadi follower awok.ha.kan awok cakap omputih tuh.

terima kasih sangat2.syukran.toceh sai.arigato.xie xie.thank you.muchas gracias.syukriya syukriya.wah!da macam lagu hindustan da.ntah betol ke tak bahasa2 tuh.

Awok terharu la sebab mengkeme2 sudi baca blog picisan nih.sob.sob.erk.sape ada tisu sila angkat tangan macam saya.sambung terharu balik.sob.sob.awok bukan apa walaupun baru sikit follower awok tapi ada jugak kan.walaupun ada yang rasa macam kena paksa.agaga~

sebelum nih ada la beberapa pastu bertambah,bertambah dan bertambah.adakah sebab awok pasang lagu pak+mak arab kat blog nih?tak kisah la sebab apa pun janji ada yang sudi.kayo pak cik!kayo!

Otey la.sebenarnya main point entri nih just nak ucapkan TERIMA KASIH BANYAK2 kat u'ols.tanpa u'ols sape la saya.teruskan membaca blog nih k?i lebiu beri mac!


Awok ingat kalau awok pemes nanti awok nak buat press conference macam erra dengan ku imran la.hukhuk.<< ini iklan berbayar.



Kalau ada kekurangan sila la tunjuk ajar ye.saya kalis kritkan+kutukan.wah!
saya kan baby yang baru berblog.hukhuk.baby ker?


ye.saya baby lagi.tomey kan saya?



nih serangkap pantun untuk u'ols yang saya sayang sangat..

Buah strawbery di dalam pagar,
panggil pak Dolah tolong petikkan,
saya baby baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.


Otey.jangan muntah ye kamu.sebab memang hakikat saya adalah seorang baby.ngee~
u'ols pun baby yang tomey dihati saya.

otey la.teruskan membaca k?stay tuned....

Assalamualaikum wbt..and last but not least!

buat muka kesian sikit..




corat-coret : Terima kasih lagi,lagi,dan lagi!sayang u'ols..







Thursday, 7 April 2011

'Saya Mahu Header Percuma!'

Posted by QasehNasiha at 13:27 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt..
hye u'ols..ada lagi yang tak tido ke tuh?meh sini meh.jum kite nengok2 sikit kat sini. 




corat-coret: besh jugak dapat header free nih.agaga~

The latest song from Maher Zain!

Posted by QasehNasiha at 10:56 0 comments Links to this post
assalamualaikum wbt.
apa habaq kamu,kamu,dan kamu?da dengar lagu baru maher zain?ha.meh sini meh.dengar ni.memang sesssuai sangat la dengan current issues la nih.wat eber pon,jom kita layan jom.sebelom tuh meh la sama2 kita doakan kesejahteraan & keselamatan saudara2 kita kat seluruh dunia.otey?amiin.



corat-coret:only one word.awesome!!

Wednesday, 6 April 2011

..Dibelenggu FYP..

Posted by QasehNasiha at 08:32 0 comments Links to this post
Assalamualaikum w.b.t..

haish.da bersawang sana dan sini suda blog nih!pe cer cik QN nih.baru berblogging pun da buat pangai!hamboih.bashe die nih!babap nanti.awok tengok da macam umah Kak Limah da blog kamu nih.cuma takde tengkorak pembantu umah Kak Limah je kat sini.

STOP!

otey.berbalik kepada isu kite.erk.tetiba je la plak.takpe2.

Saya ekceli baru je balik dari INOTEK kt UTEM siang tadi.seronok jugak.banyak projek student2 last year yang bole saya tengok.Objektip utama ke sana adalah untuk men'generate' ide untuk Final Year Project akan datang.tapi bila rombongan cik kiah kitorang sampai sana,kitorang agak KAGET sebab banyak projek deme2 yang hebat2.dalam hati saya nih da risau je memikiokan akan kemampuan saya.maybe bagi deme and mengkeme2 benda tuh simple.but not me otey?saya tau u'ols advance.saya nih risau sebab tak se'advance' u'ols.sebab saya hanya tau taip ADVANCE dan send ke 28882.seterusnya,tibe2 je dapat kredit.Ops!!terlepas suda!

After tengok projek2 deme tuh otak dalam kepala nih laju je pusing memikiokan projek apakah yang harus saya buat untuk FYP??projek apakah?! >bergema<




oh tidak!saya sangat risau.camane kalau lepas ni saya over thinking sampai jadi fenomena pada diri saya?!ouh.cukupla fenomena usop wilca bagi saya >agaga<.
Sampai dalam bas nak balik pun pikio je lagi.Da lepas penat memikio,tibe2 je terrrtido.sedar2 da sampai kolej.ala..nape masa tido tadi tak dapek ilham pon.sob.sob.sob.

otey la.otey la.mintak2 la malam nanti tido dapat ide bahek punyerr untuk my FYP.amiin.cepat cakap amiin, otey la.nak cari ilham.badan pun da penat nih.nanti saya upload gambaq2 masa lawatan kat UTem nanti k?


~Assalamualaikum~



corat-coret: time taceh kat lecturer2 sebab bawak kami pi sana.time taceh beribu2 lemon+strawberi+buah mata kucing.saya syg lecturer saya!




Sunday, 3 April 2011

Lembut wanita,lemah wanita ^_^

Posted by QasehNasiha at 00:40 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..
hari nih nak kongsi sikit dgn salah satu artikel yg saya suka baca.saya ni suka meronda-ronda.then bila baca tuh rase besh! saya pun amek la.tak pe tak?ha.yang ni salah satu.tapi da tak hengat amek kat mane.tu la manyak sangat.psst..kalau tuan punya artikel ni ada baca,saya mintak mahap tau tuan.(buat muke tomei).mahap kan saya pemilik artikel.mahap kan saya pemilik artikel(ala2 mahap kan kami penunggu gua gitu).otey!suda.meh kite bace...


 "Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut
Antara lemah Dan lembut.....besar perbezaannya
Namun Ada yang tidak rela mengakuinya
Telah ditakdirkan ...kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan.. Kecuali jika terpaksa
Lalu wanita pun diam

Diam seolah-olah menerima...
Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja
Di pejabat ...di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh Hari


Hingga jarum jam tegak bertindih jari
Lelaki yang mengaku kuat .celik Mata sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang
Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan TV tidak bergerak
Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak
Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton TV sambil tergelak
Dalam diam wanita dianggap lemah...terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian Dan membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu
Sebelum solat Magrib untuk sujud... Menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat
Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan
Lelaki terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....
Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adap tradisi
Hukum agama telah terpapar

Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak
Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya
Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan
Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam
Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan

'KeKaYaaN YaNg PaLiNg KaYa iaLaH AKAL,
KeMiSkiNaN YaNg PaLiNg BeSaR iaLaH JAHIL,
KeBuRuKaN YaNg PaLiNg HoDoH iaLaH SESAT'

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W,

Tak guna Ada MATA kalau tak dapat MELIHAT,
Tak guna Ada HATI kalau tak tau MENILAI..... .

"wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup
keNerakamu.. ..kami lah hamba yang mengharap belas darimu ..."ya allah
jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua
ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal
dunia"





                                                                                                                                                  
meh layan video nih..





corat-coret: khas untuk semua muslimah diluar sana.syg kamu kerana Allah~

Friday, 1 April 2011

Penat tapi best!

Posted by QasehNasiha at 15:24 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..

Fuhh.penat badan hari nih.yela tadi keje tak duduk lama.lepas layan customer kemas kedai.belek2 akaun.rajin bukan?alhamdulillah.kalau saya tak sibuk kat tempat keje,tak tau la ape yang saya buat kat hostel tuh.mesti lagho2 jeh.sekurang2nya dapat jugak la saya isi masa+poket.
Ni nak habaq mai.pagi tadi saya bangun lambat u noe?mengapakah?semalam kan kunun2 saya cakap nak study sampai pagi.tapi terrrrtido pulak da.da kalau tido lambat memang susa la nak bangun.kunci jam bape banyak pun still tak dengar.ntah2 kalau menara loceng kat sebelah telinga pun tak dengar.loceng tuh bunyi da macam background music dalam mimpi je tau.kelas kul 8.da kalau bangun kul 8.13 tak awal ke?awal kan?huh.da la ada midterm.nasib bek la ada jari2 kak lin yang mengetuk pintu pagi tadi.yang pelix nye kalau kak lin ketuk bole pulak saya bangun.padahal slow je.hurm.sebelum ni pun kalau kak lin yang ketuk musti saya terjaga.bagoih la tangan kak lin(psst..kak lin ada baca ape2 ke masa ketuk pintu saya?).bole la saya rekod ketukan kak lin lalu menjual sebagai jam loceng.bole tak?dan saya akan bagi nama jam tuh..KETUKAN KAK LIN!!(sambil cakap macam dlm doraemon)wah!hebat2..





Pengetahuan am: kak lin ialah my pren @ jiran saya.kak lin pun ada blog.jenguk2 la sini..

Akhirnya.bila bangun2 apa lagi macam cacing kerawit kepanasan.nak pilih baju apa pun tak tau.saya pun suruh la kak lin pegi dulu sebab takut nanti kak lin lamabat.lepas siap je terus menapak dengan selaju Ferrari ke kelas.fuh.alhamdulillah.lecturer tak masuk lagi.da sampai kelas baru sempat tengok jam.wah.cepatnya saya.dalam 20 minit ++ da sampai kelas terus.pencapaian yang baik.tolong tepuk ye.



Otey la.itu je nak cakap.esok sambung ea?nak tidoq.nanti abes mata saya sama dengan mr.Panda tau.
Otey la.otey la.daa.

Corat-coret: besnye kalau dapat bau aromaterapi skrg.ada sape2 nak sponsor relaxing treatment tak?
(terrtido lagi)


Thursday, 21 April 2011

Baby memang istimewa!

Assalamualaikum wbt..

Semalam mimpi lagi pasal baby.mimpi yang sama jugak.jumpa baby kat mane2 je.pastuh bawak balik umah.jaga baby tuh macam baby sendirik.besh tau jaga baby.suka sangat bau bedak baby + minyak angin.besh je bau.dan at the end of the story of the mimpi,baby tuh musti hilang.hilang sebab ada orang amek bawak gi Jabatan Kebajikan la.gi bawak balai polis la.tak besh la mimpi camtuh.reason sebab tak boleh buat camtuh kalau jumpa baby.ada prosedur sendiri la.ini la.itu la.nak jaga baby yang kita jumpa tepi jalan pun susah.macam mimpi semalam baru nak siap2kan baby lepas mandi.tengok2 baby tuh da ada orang angkut bawak gi balai polis.huh!dengki la tuh.takde baby.grr.tensen.

Mimpi je kat atas nih,otey.Tapi besh kot dapat jaga baby free2 je.pelix saya camane la still ada manusia yang boleh buang baby2 camtuh je.binatang pun tak buat catuh otey?gatai + gelenyang + birah + miang bukan main.bila ada baby camtuh je hang buang?camtuh nilai makhluk tuhan korang buang?padahal anak hang sendirik.makin elok la ada sekola untuk orang2 yang terlanjur.mula2 kat Melaka.nanti semua daerah ada.baguih2.galakkan la lagi.kalau ada yang masuk insaf takpe,kalau makin galak?huh.wallahualam..da emosi dekat situ.suda kamu.

Yela bukan hape.ada orang da kawen tuh nak sangat2 anak.bertahun2 kot.tak dapatdapat.ada tuh susah dapat anak kena tunggu lama.tapi bila dapat anak sakit la.syndrom la.even meninggal.tapi yang tak kawen lagi tapi dapat anak sukasuka jeh buang.ntah la.nak cakap lebih pun tak berani.takut tibatiba Allah balikkan hati kita,sape yang tau kan?Nauzubillah.

Iklan jap.sebak lagu nih.

amek iktibar.


Sambung balik.Sebenarnya tadi sajesaje jalan kat blog,jerr.ada la persatuan2 mama n mummy nih.bukan persatuan.tapi ala2 la.dorang nih antara insan yang terpilih diuji Allah dengan masalah kesihatan anak dorang.tabah hati dorang.memang sumtime bila kita terkena musibah kita akan salahkan macam2.tapi kita patut bersyukur sebab kita antara insan terpilih.dan Allah lebih menyayangi kita untuk menerima musibah tuh.means,bukan Allah tak sayang yang lain.tapi bila kita diuji Allah lebih perhatikan kita dan kasih sayang Allah sentiasa non stop untuk hamba2-Nya.percayalah.Allah takkan menguji kita dengan sesuatu ujian kalau kita tak mampu mengahadapi ujian2 tuh.so.bila diuji,means,kita mampu.so.smile ye.=)

Berbalik pada blog tuh.mula2 saya nak tau je sape yang da pegi sebenarnya.mula2 baca satu entri.pastuh dua entri.pastuh tiga.pastuh banyak.oo.ruparupanya anak akak tuh.siriyes.memang sedey sangat.puas tahan ayaq mata.tak bole la dek non.saya terrrnanges jugak.nasib baek sensorang.yela.da mengandung,jaga,mandi,susu kan anak tuh.pastuh anak akak tuh pegi jugak.sob.sob.try u'ols baca sendirik kat sinih.tengok u'ols nanges ke habuk masuk mata.erm.baca semua tau.banyak lagi blog yang seangkatan.hape-hape pun mummy and daddy Alanna.tabahkan hati ye.InsyaAllah kebahagiaan mummy and daddy Alanna akan berganti.kalau tak kat dunia.akhirat insyaAllah.

khas untuk u'ols.

rahmat ujian


corat-coret: Bila rasa down,kita tak seorang.Dia sentiasa teman kita. tabah & sabar memang sgt2 penting.dan yg paling penting iman.tanpa iman,macam2 bole jadi.nauzubillah.

Wednesday, 20 April 2011

Ubat bila tensen tengok orang balik dulu.

Assalamualaikum wbt..


Ee..tah hape hape tajuk.busuk je dengar.

    Lame tak hupdet blog mucuk nih!
yela.baru nak menanam mood tulis entri tengok2 ada orang cakap google nak tutup akaun sesape yg tak login by using dorang punya mail.
huh.spoil!
cuak+nebes la jugak.mana taknya den da buek tukar akaun banyak kali da tak jadi2 laie nih ha.
bila da jadi,bondo laen lak jadinye ni ha.

huh.wat ebe!
nanti den try la laie mak milah yo?
apo kono ea jang.da speaking lak da dio.


da STOP!kat situ.


Sekejap je rasa.rupe2 nye,da abes sot sem kali nih.hamboih.awat sat sangat?ha tu la dia.sat salah lama pun salah.
bukan hape sot sem nih macam aman sikit dari sem yang biasa.yela.pi mai pi mai muka ampa jugak.da nama pun sot sem orang pun sikit la.dan cafe yang bukak pun teramatla sikit.huh!grrr.
kedai runcit pun suka2 je nak bukak ke tak.erm.nih musti kes takde orang nak jaga.nape la tak bukak je then sape2 nak bayar masukkan dalam satu tabung. mengikut kejujuran masing2.then tetiap hari kutip la duet tuh.huhu.kalau tokeh tuh buat macam nih bukan takat duet lesap.dengan barang2 dalam kedai lesap+licin+lincau.
so,dis idea REJECTED!

Huh!tensen asik2 kene rejek.

Keluar2 bilik da nampak banyak kereta.hish.hawat la nak angkut barang awai sangat?tak pasai2 iri hati mula berputik.grr.kalau tengahari ke petang ke lagi la meriah.da macam time sekola dulu je.anak balik sekola parent amek kat sekola.takpe2.ampa tunggu.jumaat nih ceq balik jugak.huh.fullstop!

Untuk mengubati hati yang suda terguris dek kepulangan mereka,saya pun belek la makanan2 yang ada.dalam tenet je la tapi.besh nye tengok rendang paru,rendang pedas,asam pedas,sambal sutun,masak lomak cili api,nasi kerabu,nasi arab,daging masak kicap.wahhh!tedap2 nye.besh nye la kalau tengok kt uncle google image tuh terus keluar.besh2!kriuk kriuk balik perut nih.nade2 je perut nih.takpe2.tunggu jumaat nih nak balik.then nak main masak2 pastuh nak main makan2.tak kire.tak kire.

Ramai suka makan nasi kuah manyak2 macam laut.tapi kalau saya,saya suka makan kering2.macam sambal tumis.i loike!rendang pedas gile2.pastuh gaul dengan nasik.perghh.sedap otey.pastuh bila kering tuh rasa macam tersekat2 amek sambal belacan@ayaq asam@tempoyak@budu sebagai minyak pelincir.huwalaweyhh..melayang.



ada orang suka makan rendang basah.ada orang suka makan rendang kering.dua2 sedap.otey?nape la tetibe teringat rendang semata2 nih.raya lambat lagi.kang balik tetibe buat rendang tak cukup lak.perasan. 



Otey la.cukup sekadar itu merapu merapik saya pada hari nih.nanti sambung lagi ye.

yea!da abes die merepek.selamat haku.

corat-coret: lapaq balik selepas makan kuey tiow goreng basah pedas.perlu ke bagitau?erk.





Friday, 15 April 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI!!

Assalamualaikkum wbt...

hype kamoo semua!lame tak on blog nih.musti mengkeme2 rindu awok kan?kan?

cakap rindu sekarang.R.I.N.D.U!

ya!begitu.pandai.


masa tu incik ben ashaari ada buat contest.tapi tak sempat nak join.da ate.ingat orang yang pemes je muleh

 join.ghope2 nye orang ober pemes cam awok pun muleh join la.



so.apa tunggu lagi!

join jom.jom la.jom la.jom jugak.

bahek tau incik ben ashaari.suka buat contest.suke2!







Assalamualaikum 

daa~

Saturday, 9 April 2011

Terima kasih kamu,kamu dan kamu!

assalamualaikum wbt..

sudikah kamu,kamu dan kamu menerima kasih saya?sudikah?macam perempuan playgirl yang proposed orang tak?cakap ye cepat!


otey la.sebenarnya saya nak ucapkan ...





Dengar tak mengkeme-mengkeme nie?dengar kan.tuh bukan ucapan hari raye keh.ha.tu la awok nak bagitau kat mengkeme2 semua ni.awok terharu la sangat sebab mengkeme2 sudi jadi follower awok.ha.kan awok cakap omputih tuh.

terima kasih sangat2.syukran.toceh sai.arigato.xie xie.thank you.muchas gracias.syukriya syukriya.wah!da macam lagu hindustan da.ntah betol ke tak bahasa2 tuh.

Awok terharu la sebab mengkeme2 sudi baca blog picisan nih.sob.sob.erk.sape ada tisu sila angkat tangan macam saya.sambung terharu balik.sob.sob.awok bukan apa walaupun baru sikit follower awok tapi ada jugak kan.walaupun ada yang rasa macam kena paksa.agaga~

sebelum nih ada la beberapa pastu bertambah,bertambah dan bertambah.adakah sebab awok pasang lagu pak+mak arab kat blog nih?tak kisah la sebab apa pun janji ada yang sudi.kayo pak cik!kayo!

Otey la.sebenarnya main point entri nih just nak ucapkan TERIMA KASIH BANYAK2 kat u'ols.tanpa u'ols sape la saya.teruskan membaca blog nih k?i lebiu beri mac!


Awok ingat kalau awok pemes nanti awok nak buat press conference macam erra dengan ku imran la.hukhuk.<< ini iklan berbayar.



Kalau ada kekurangan sila la tunjuk ajar ye.saya kalis kritkan+kutukan.wah!
saya kan baby yang baru berblog.hukhuk.baby ker?


ye.saya baby lagi.tomey kan saya?



nih serangkap pantun untuk u'ols yang saya sayang sangat..

Buah strawbery di dalam pagar,
panggil pak Dolah tolong petikkan,
saya baby baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.


Otey.jangan muntah ye kamu.sebab memang hakikat saya adalah seorang baby.ngee~
u'ols pun baby yang tomey dihati saya.

otey la.teruskan membaca k?stay tuned....

Assalamualaikum wbt..and last but not least!

buat muka kesian sikit..




corat-coret : Terima kasih lagi,lagi,dan lagi!sayang u'ols..







Thursday, 7 April 2011

'Saya Mahu Header Percuma!'

assalamualaikum wbt..
hye u'ols..ada lagi yang tak tido ke tuh?meh sini meh.jum kite nengok2 sikit kat sini. 




corat-coret: besh jugak dapat header free nih.agaga~

The latest song from Maher Zain!

assalamualaikum wbt.
apa habaq kamu,kamu,dan kamu?da dengar lagu baru maher zain?ha.meh sini meh.dengar ni.memang sesssuai sangat la dengan current issues la nih.wat eber pon,jom kita layan jom.sebelom tuh meh la sama2 kita doakan kesejahteraan & keselamatan saudara2 kita kat seluruh dunia.otey?amiin.



corat-coret:only one word.awesome!!

Wednesday, 6 April 2011

..Dibelenggu FYP..

Assalamualaikum w.b.t..

haish.da bersawang sana dan sini suda blog nih!pe cer cik QN nih.baru berblogging pun da buat pangai!hamboih.bashe die nih!babap nanti.awok tengok da macam umah Kak Limah da blog kamu nih.cuma takde tengkorak pembantu umah Kak Limah je kat sini.

STOP!

otey.berbalik kepada isu kite.erk.tetiba je la plak.takpe2.

Saya ekceli baru je balik dari INOTEK kt UTEM siang tadi.seronok jugak.banyak projek student2 last year yang bole saya tengok.Objektip utama ke sana adalah untuk men'generate' ide untuk Final Year Project akan datang.tapi bila rombongan cik kiah kitorang sampai sana,kitorang agak KAGET sebab banyak projek deme2 yang hebat2.dalam hati saya nih da risau je memikiokan akan kemampuan saya.maybe bagi deme and mengkeme2 benda tuh simple.but not me otey?saya tau u'ols advance.saya nih risau sebab tak se'advance' u'ols.sebab saya hanya tau taip ADVANCE dan send ke 28882.seterusnya,tibe2 je dapat kredit.Ops!!terlepas suda!

After tengok projek2 deme tuh otak dalam kepala nih laju je pusing memikiokan projek apakah yang harus saya buat untuk FYP??projek apakah?! >bergema<




oh tidak!saya sangat risau.camane kalau lepas ni saya over thinking sampai jadi fenomena pada diri saya?!ouh.cukupla fenomena usop wilca bagi saya >agaga<.
Sampai dalam bas nak balik pun pikio je lagi.Da lepas penat memikio,tibe2 je terrrtido.sedar2 da sampai kolej.ala..nape masa tido tadi tak dapek ilham pon.sob.sob.sob.

otey la.otey la.mintak2 la malam nanti tido dapat ide bahek punyerr untuk my FYP.amiin.cepat cakap amiin, otey la.nak cari ilham.badan pun da penat nih.nanti saya upload gambaq2 masa lawatan kat UTem nanti k?


~Assalamualaikum~



corat-coret: time taceh kat lecturer2 sebab bawak kami pi sana.time taceh beribu2 lemon+strawberi+buah mata kucing.saya syg lecturer saya!




Sunday, 3 April 2011

Lembut wanita,lemah wanita ^_^

Assalamualaikum wbt..
hari nih nak kongsi sikit dgn salah satu artikel yg saya suka baca.saya ni suka meronda-ronda.then bila baca tuh rase besh! saya pun amek la.tak pe tak?ha.yang ni salah satu.tapi da tak hengat amek kat mane.tu la manyak sangat.psst..kalau tuan punya artikel ni ada baca,saya mintak mahap tau tuan.(buat muke tomei).mahap kan saya pemilik artikel.mahap kan saya pemilik artikel(ala2 mahap kan kami penunggu gua gitu).otey!suda.meh kite bace...


 "Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut
Antara lemah Dan lembut.....besar perbezaannya
Namun Ada yang tidak rela mengakuinya
Telah ditakdirkan ...kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan.. Kecuali jika terpaksa
Lalu wanita pun diam

Diam seolah-olah menerima...
Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja
Di pejabat ...di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh Hari


Hingga jarum jam tegak bertindih jari
Lelaki yang mengaku kuat .celik Mata sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang
Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan TV tidak bergerak
Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak
Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton TV sambil tergelak
Dalam diam wanita dianggap lemah...terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian Dan membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu
Sebelum solat Magrib untuk sujud... Menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat
Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan
Lelaki terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....
Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adap tradisi
Hukum agama telah terpapar

Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak
Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya
Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan
Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam
Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan

'KeKaYaaN YaNg PaLiNg KaYa iaLaH AKAL,
KeMiSkiNaN YaNg PaLiNg BeSaR iaLaH JAHIL,
KeBuRuKaN YaNg PaLiNg HoDoH iaLaH SESAT'

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W,

Tak guna Ada MATA kalau tak dapat MELIHAT,
Tak guna Ada HATI kalau tak tau MENILAI..... .

"wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup
keNerakamu.. ..kami lah hamba yang mengharap belas darimu ..."ya allah
jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua
ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal
dunia"





                                                                                                                                                  
meh layan video nih..





corat-coret: khas untuk semua muslimah diluar sana.syg kamu kerana Allah~

Friday, 1 April 2011

Penat tapi best!

Assalamualaikum wbt..

Fuhh.penat badan hari nih.yela tadi keje tak duduk lama.lepas layan customer kemas kedai.belek2 akaun.rajin bukan?alhamdulillah.kalau saya tak sibuk kat tempat keje,tak tau la ape yang saya buat kat hostel tuh.mesti lagho2 jeh.sekurang2nya dapat jugak la saya isi masa+poket.
Ni nak habaq mai.pagi tadi saya bangun lambat u noe?mengapakah?semalam kan kunun2 saya cakap nak study sampai pagi.tapi terrrrtido pulak da.da kalau tido lambat memang susa la nak bangun.kunci jam bape banyak pun still tak dengar.ntah2 kalau menara loceng kat sebelah telinga pun tak dengar.loceng tuh bunyi da macam background music dalam mimpi je tau.kelas kul 8.da kalau bangun kul 8.13 tak awal ke?awal kan?huh.da la ada midterm.nasib bek la ada jari2 kak lin yang mengetuk pintu pagi tadi.yang pelix nye kalau kak lin ketuk bole pulak saya bangun.padahal slow je.hurm.sebelum ni pun kalau kak lin yang ketuk musti saya terjaga.bagoih la tangan kak lin(psst..kak lin ada baca ape2 ke masa ketuk pintu saya?).bole la saya rekod ketukan kak lin lalu menjual sebagai jam loceng.bole tak?dan saya akan bagi nama jam tuh..KETUKAN KAK LIN!!(sambil cakap macam dlm doraemon)wah!hebat2..





Pengetahuan am: kak lin ialah my pren @ jiran saya.kak lin pun ada blog.jenguk2 la sini..

Akhirnya.bila bangun2 apa lagi macam cacing kerawit kepanasan.nak pilih baju apa pun tak tau.saya pun suruh la kak lin pegi dulu sebab takut nanti kak lin lamabat.lepas siap je terus menapak dengan selaju Ferrari ke kelas.fuh.alhamdulillah.lecturer tak masuk lagi.da sampai kelas baru sempat tengok jam.wah.cepatnya saya.dalam 20 minit ++ da sampai kelas terus.pencapaian yang baik.tolong tepuk ye.



Otey la.itu je nak cakap.esok sambung ea?nak tidoq.nanti abes mata saya sama dengan mr.Panda tau.
Otey la.otey la.daa.

Corat-coret: besnye kalau dapat bau aromaterapi skrg.ada sape2 nak sponsor relaxing treatment tak?
(terrtido lagi)


 

QasehNasiha Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea